A klímasztrájk szervezői szerint rosszul vannak kezelve a magyar erdők

klimasztrajkFeig Emmával és Pribéli Leventével, a pénteki klímasztrájk két szervezőjével az Index közölt interjút, amiben a fiatalok a hazai erdőgazdálkodásról is véleményt formáltak, kérdés, hogy milyen szakmai tudásra alapozva. Véleményük szerint “a hazai erdők alig néhány százaléka van úgy kezelve, hogy az hosszú távon fenntartható biodiverzitás és a klíma szempontjából”. De nézzük a beszélgetés ide tartozó részét, és azt, hogy mit lehetne már “holnap megtenni”.

Index: Alapvető értékrendváltásról beszélnek, de ez inkább hangzik térítésnek, mint politikai reformnak.

Pribéli Levente: Senkinek nem akarom megmondani, hogy mit gondoljon, de azt szeretném, ha mindenki elkezdene kritikusan gondolkodni. Az értékváltás azért fontos, hogy ez a rendszer hosszú távon, fenntarthatóan is működjön. De sok mindent már holnap meg lehetne csinálni szakpolitikai reformokkal.

Index: Például mit?

Pribéli Levente: Itt van az erdőtörvény, ami nemrég elég rossz irányba változott. A hazai erdők alig néhány százaléka van úgy kezelve, hogy az hosszú távon fenntartható biodiverzitás és a klíma szempontjából. Nagyon szép, hogy ültetünk fákat, de ha közben elpusztítjuk a pótolhatatlan régieket, akkor nem javítunk a helyzeten. Mindezt akkor, amikor egyre nagyobb szükségünk van a természetre. A vízgazdálkodás, mezőgazdaság átalakítása is jelentős részben politikai döntéseken múlik, de rengeteg konkrét javaslatot fogalmaztak már meg szakértők.

klimasztrajk

Index: Mit kellene még véleményük szerint gyorsan tenni?

Pribéli Levente: Fontos, hogy segítsük a megújuló energia terjedését, de nem az a cél, hogy eszetlenül engedjük a megújulókat. Korlátozni kellene a zöldmezős beruházásokat, mondjuk szántóföld, erdő helyére ne lehessen napelemparkot építeni, inkább az épített környezetbe kerüljenek.

Feig Emma: Jelenleg nincs környezetvédelmi minisztérium sem Magyarországon, ezzel is lehetne kezdeni. De a a legfontosabb követelésünk a politikusok felé, hogy hirdessék ki az ökológiai és klímavészhelyzetet. Ismerjék be, hogy azonnali cselekvésre van szükség, és kezeljék a helyzetet krízisként, mert az.

A teljes interjú IDE kattintva olvasható!

(Index nyomán)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?