Profi, Tetterős, Hatékony – PTH erdészeti zúzók a magyar erdőkbe

Amerikában és Európa több országában is jól ismert márka a PTH, ami hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend az erdészeti vállalkozások körében. A 2018-as innoLignum Sopron faipari és erdészeti szakvásáron bemutatkozott gépek a kőzúzás, az útépítés és az erdei mulcsozás mesterei. A magyarországi forgalmazó és importőr Hack-Ker ÉPGÉP Kft. nyáron demókörutat szervezett, tavaly ősszel pedig egy somogyi erdészeti gépbemutatón is meggyőzhette az érdeklődőket; érdemes a PTH-t választani – akár a hamarosan újra megnyíló erdészeti géptámogatás részeként is.
Profi, Tetterős, Hatékony – PTH erdészeti zúzók a magyar erdőkbe

Kis zúzó kis traktorhoz – nagy teljesítménnyel

A termékkör igen széles, kezdve az egészen kis méretű Micro Crusherrel. A család legkisebb tagjának munkaszélessége 90 centiméter, maximum 15 centiméter mélységig képes bedolgozni a legfeljebb 10 centiméter átmérőjű fásszárúakat. created by dji camera A TLT hajtáson keresztül működtethető gép teljesítményigénye hivatalosan 30 lóerő, ám Horváth Károly szerint inkább 50 lóerőtől érdemes használni. A hazai importőr szerint akár forwarderre, harvesterre vagy kotró-rakodóra is felszerelhetők a PTH gépek, amivel a nagy értékű gépek kihasználhatósága jelentősen bővül.

A legnépszerűbb zúzó

A PTH termékpalettájának egyik népszerű tagja az ECO Crusher. A kombinált gép munkamélysége 20 centiméternél kezdődik, a területen lévő fásszárúakat pedig az alap kivitel is 20-25 centiméter átmérőig képes zúzni. A munkaszélesség 100-tól 250 centiméterig terjed, méghozzá 50-es kiosztással. „Érdekesség, hogy akár 80 lóerő teljesítményű erőgép is hajtani tudja, bár ez a munkaterülettől is függ. Ha csak egy friss talajt kell átforgatni, akkor az értelemszerűen könnyebb. De ehhez a 850 kilogramm önsúllyal rendelkező zúzóhoz inkább 140-150 lóerőt javaslok” - fogalmazott a fiatal szakember. A PTH ECO Crusher legnagyobb tagja egyébként 50 centiméteres munkamélységre és 50 centiméter átmérőjű fa marására is képes, ami komoly teljesítmény. erdeszeti_zuzo_pth_eco_innolignum_1 „A gép fontos tulajdonsága a fogak elrendezése. Azok középen ritkábbak, hiszen az eszköz szélén található sűrűbb elrendezésű rész befelé tereli a zúzandó anyagot” - tudta meg az Erdő-Mező Horváth Károlytól.

Erdészeti gépbemutató Somogyban

2018 őszén a SEFAG Zrt. területén tartott erdészeti gépbemutatót a Hack-Ker ÉPGÉP Kft., ahol Szabó József erdőgazdálkodási osztályvezető hangsúlyozta, hogy az egyre nagyobb munkaerőhiány a gépesítettség növelését teszi szükségessé. Ez pedig nemcsak a fakitermelés, hanem az erdőápolás kapcsán is így van. Nem véletlen tehát, hogy az állami erdőgazdaság szakemberei is kíváncsiak voltak a PTH eszközökre, hiszen a hatékony erdészeti gépek elengedhetetlenek a modern erdőművelésben. created by dji camera A gépbemutatón igencsak meggyőzően dolgozott a FENDT traktor mögé csatolt PTH ECO Crusher. A TLT meghajtással működtetett, 150-es típus munkamélysége 20 centiméter volt, erejét pedig bizonyítja, hogy a 20-25 cm átmérőjű köveket is aprítja. A döntőkeret hidraulikusan a fülkéből irányítható, a vontató traktor esetében pedig a megfelelő teljesítmény mellett fontos szempont, hogy legyen az erőgépben fokozatmentes váltó és mászó fokozat. A munkasebesség ugyanis 0,6-0,8 kilométer/óra. Egy jó erdészeti gépbemutatót az is jellemez, hogy a magyar erdőkre jellemző eszközöket láthatunk - például 80-as MTZ-ket. A PTH Micro Crusher zúzóját ugyanis akár ezzel a traktorral is üzemeltetni lehet, bár a TLT 50-60 lóerője nem a legideálisabb. A 90 centiméteres munkaszélességtől a gép akár 140 centiméteres kivitelig is elérhető, Somogyban egy 115 centiméterest láthattak az érdeklődők. created by dji camera A túlterhelés ellen a rotort hajtó, oldalanként 3-3 ékszíj védi a gépet, a tisztítási munkákra döntőkerettel is szerelhető. A gép akár 15 centiméter ágvastagságig is bevethető, sőt, akár a 10 centiméter átmérőjű kövekkel is elbánik, ami nehezebb, kavicsosabb terepen fontos szempont. A PTH Micro Crusher makkvetés alá kifejezetten hatékony, amit a felhasználói tapasztalat is bizonyított. Bakó László ugyanis már egy éve végez ápolási munkákat a géppel. 3 kilométer/órával, 10 óra alatt, felszínen végzett zúzás esetében 3 hektáros teljesítmény érhető el még a 80-as MTZ segítségével is. Ha felszín alatt is dolgozik az eszköz, akkor 0,8 hektár érhető el. created by dji camera

Szervizháttér, alkatrészellátás Magyarországon

Egy viszonylag új gép esetében azonnal felvetődik a kérdés, hogy miként oldható meg a szervizelés, az alkatrész-ellátás. A Hack-Ker ÉPGÉP Kft.-nél erre is gondoltak. A gépek egyik előnye, hogy a gyártó viszonylag közel, Ausztriában van, így az alkatrészeknek nem kell nagy távolságokat bejárniuk. „Így szinte azonnal orvosolni tudunk egy problémát, de ha valaki ragaszkodik hozzá, akár az ügyfél is kimehet a gyárba. A lényeg, hogy egy-két napon belül megérkeznek a megrendelt alkatrészek” - mondta el a szakember, aki hozzátette, hogy a folyamatosan fejlesztett raktárkészletükben a leggyakoribb elemek elérhetők. Emellett a szervizre két szerződött partnerük van; az egyik az Alföldön, a másik pedig a Dunántúlon. erdeszeti_zuzo_innolignum_horvath_karoly További információk: www.hack-ker.hu 06-30-887-01-03 (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online; Fotók: Gribek Tímea, Gribek Dániel)