140 medve kilövését engedélyezik Romániában

barna_medve_pixa_2Romániában 140 egyed kilövését engedélyezte a beavatkozási kvóta keretében a környezetvédelmi miniszter, mert egyre több medvetámadás történik – közölte hétfőn Graţiela Gavrilescu. A környezetvédelmi miniszter hozzátette, utasította a környezetőrséget, hogy bírságolja meg azokat, akik törvénytelenül etetik a medvéket, beleértve az állampolgárokat is.

„Védeni kell a fajt, de ügyelnünk kell az emberekre is. Csalódott vagyok, amikor azt látom a tévében, hogy magunkhoz szoktatjuk a medvéket (…), kidobjuk a hulladékokat és így lehetőséget teremtünk, hogy lejöjjenek a hegyről és bemenjenek egyes városokba” – idézi az Agerpres hírügynökség a tárcavezetőt.

Gavrilescu elmondta: európai uniós pénzekből újabb medve menhelyet hoznak létre, elkezdik az egyedszám pontos meghatározását és fülszámozását is.

medve_erdely

A környezetvédelmi miniszter szerint csak bírsággal lehet megakadályozni, hogy az emberek etessék a medvéket. Akik etetik a medvéket, megbírságoljuk (…), s akkor nem lehet a felelősséget (…) sem a terület gondnokára sem a kormányra hárítani – mondta.

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?