Három medvetámadás volt egy hét alatt Háromszéken

o_medvek-pa-23

Egy hét alatt három alkalommal támadott a medve Háromszéken. Háziállatokat pusztítottak el, méhkaptárokat tettek tönkre a „megélénkült” medvék.

Gheorghe Negu a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság vezetője lapunknak elmondta, a tavasz beköszöntével a medvék is megélénkültek, egy hét alatt három támadásról érkezett bejelentés. Zágonban kilenc méhkaptárt tett tönkre a nagyvad. Középajtán egy juhkarámba tört be a medve, tizenegy juhot megölt, mire a kutyák elriasztották. Csernátonban kedden pusztított a háziállatok között a medve – számolt be Gheorghe Neagu. Az igazgató hangsúlyozta, a tél folyamán ritkultak a támadások, ám akkor is előfordult, hogy a medvék betörtek a gazdaságokba, a ketrecből is elragadták a prédát.Kovászna megyében az elmúlt év végén 15 veszélyes medve kilövésére kaptak engedélyt a környezetvédelmi minisztériumtól,Barót, Nagybacon, Zágon, Zabola, Előpatak és Árapatak területén lőttek ki bizonyítottan veszélyes egyedeket. Neagu úgy tudja még két jóváhagyást nem érvényesítettek, ám a következő hetekben erre is sor kerül. Még további két medve kilövésére kértek engedélyt, az iratcsomót elküldték környezetvédelmi minisztériumba, ám még nem kaptak választ.

o_medvek-pa-23

Az igazgató úgy tudja: az országos szinten jóváhagyott 150 engedély egyharmadát érvényesítették, ennyi medvét lőttek ki eddig. A hatóságok ugyanakkor arra biztatják a gazdákat, hogy minden kárt jelentsenek, ne rettentse el őket az ügyintézés, hiszen ha késve is, de megkapják a kárpótlást, sőt az utóbbi időben ez a folyamat valamennyire fel is gyorsult.

(Székelyhon.ro)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?