Több mint 30%-kal csökkent a munkahelyi tragédiák száma az agráriumban

simonfa_traktorbaleset_1Az elmúlt évben a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) „Fókuszban a mezőgazdaság – első a munkavégzés biztonsága” címmel kétéves országos munkavédelmi kampányt indított a mezőgazdaságban dolgozók kedvezőtlen munkakörülményeinek javítására. Ennek részeként több rendezvényt tartottak, tájékoztató anyagok készültek, és egy internetes felületet is kialakítottak.

Alapvető célja a kampánynak a balesetek számának csökkentése, az ágazatban tevékenykedő munkaadók figyelmének felhívása a biztonságos munkavégzésre. A felvilágosító tevékenység eredményesnek bizonyult, az ágazatban egy év alatt 33 %-kal kevesebb halálos kimenetelű munkabaleset történt. A kampány idén is folytatódik, amitől a baleseti adatok további javulását remélik a szakemberek.

Miért indította a Nemzetgazdasági Minisztérium ezt a kampányt?

2016-ban rendkívül megnövekedett a halálos munkabalesetek száma, 18 munkavállaló vesztette életét az agráriumban. A magas baleseti veszélyforrások és az egészségkárosító kockázatok lehetősége miatt ez az egyik legveszélyesebb terület. A mezőgazdaság is a folyamatos kihívások korát éli, a társadalomban végbemenő változások éppúgy hatást gyakorolnak rá, mint az újabban jelentkező veszélyek, például a klímaváltozás következményei vagy az új technológiák és vegyi anyagok megjelenése.

ronkszallito_baleset_5

A szektor sajátosságai – például a szabadban, melegházakban, gépekkel, állatokkal, elszigetelt munkahelyen, vegyi anyagokkal történő munkavégzés – miatt magas azoknak a veszélyforrásoknak a száma, amelyeknek a munkavállalók ki vannak téve. Ezt a számadatok is alátámasztják: 2016-ban összesen 837 munkabalesetet jelentettek az agráriumi munkáltatók, amelyből 18 halálos kimenetelű volt, így valamennyi ágazat közül a mezőgazdaság vezette a halálos munkabaleseti statisztikát.

A kampány 2017. év júniusában sajtótájékoztatóval és konferenciával vette kezdetét. A rendezvényt a helyszínt biztosító gödöllői Szent István Egyetem rektora nyitotta meg. A munkavédelmi szakmai előadásokon túl a résztvevők hallhatták a Földművelésügyi Minisztériumból és a Belügyminisztériumból érkezett előadókat, akik a mezőgazdasági munka értékéről, kihívásairól, védelméről, és az agráriumban dolgozó közfoglalkoztatottak munkavédelmi helyzetéről beszéltek. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) munkatársa pedig az érdekképviselet biztonságos munkavégzés iránti elkötelezettségéről, támogatásáról biztosította a tárca törekvését.

A kampányban számos szervezet ajánlotta fel együttműködését. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tavaly a Mezőfalván megrendezett, „I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow” elnevezésű szakkiállításon külön munkavédelmi standot biztosított az NGM Munkavédelmi Főosztálya által működtetett Munkavédelmi Információs és Tanácsadó Szolgálat szakemberei és a megyei munkavédelmi hatóság munkatársai számára, ahol személyes tanácsadással segítették az érdeklődőket.

Az elmúlt év őszén az NGM szakmai közreműködésével a NAK „Biztonságos munkavégzés a terepen” címmel munkavédelmi témájú tájékoztató rendezvénysorozatot, roadshow-t tartott 8 vidéki helyszínen (Szentes, Szolnok, Kaposvár, Hatvan, Győr, Vép, Hajdúböszörmény, Miskolc), munkavédelmi szakember, az E.ON energiaszolgáltató és a járási hivatalok részvételével.

Az agráriumban tevékenykedő helyi vállalkozók, őstermelők, munkavédelmi szakemberek részvételével lezajlott fórumok fő témája a munkavédelmi oktatás volt. Az eseményeken nemcsak szakmai tájékoztatót kaptak az érdeklődők, hanem a Kamara által készített, az ágazatra kidolgozott munkavédelmi oktatási tematika mintát is, amelyet jól tudnak hasznosítani saját üzemükben, gazdaságukban.

Az NGM Munkavédelmi Főosztálya tájékoztató kiadványokkal járult hozzá a roadshowhoz, amelyeket a helyszíneken vehettek át a résztvevők. Mivel a rendezvényeket nagy érdeklődés kísérte, ezért folytatása várható. A kampányhoz kapcsolódó eseményeken a részvétel ingyenes, a tájékoztató anyagok mindenki számára elérhetők, letölthetők.

Az ágazat munkavédelmi helyzetét negatívan befolyásolja, hogy az építőipar mellett a mezőgazdaságban a legmagasabb a szakképzetlen munkavállalók száma. Sajátosság a nagyfokú fluktuáció is, az egyszerűsített foglalkoztatás körébe tartozó idénymunka, illetve alkalmi munka.

A munkavédelmi hatóság ellenőrzési adatai is kedvezőtlen képet mutattak. 2016-ban a „mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat” nemzetgazdasági ágban több mint 700 munkáltatót ellenőrzött a hatóság. Az ellenőrzött munkáltatók háromnegyedénél tapasztaltak valamilyen munkavédelmi szabálytalanságot. 2017-ben azonban a munkavédelmi helyzet javulása látszik, az ellenőrzött munkáltatók közül már csak kétharmaduknál találtak szabálytalanságot.

A munkavédelmi hatóság elkötelezett arra, hogy a munkavállalók egészségét és biztonságát, valamint hosszabb távon a munkavégző képességét és életkilátásait veszélyeztető munkakörülmények javuljanak. Ezért 2018. év második és harmadik negyedévében a mezőgazdasági tevékenységek országos célvizsgálatára kerül sor, várhatóan ennek kapcsán is számos szabálytalanság kerül még felszámolásra.

A kampányban eddig végzett felvilágosító tevékenység eredményesnek bizonyult: az NGM legfrissebb 2017. évi adatai szerint 837-ről 654-re csökkent a munkabalesetek éves száma, amelyből a 2016. évinél 6-tal kevesebb, azaz 12 volt halálos kimenetelű. Az adatok szerint az ágazatban egy év alatt több mint 22 %-kal csökkent a munkahelyi balesetek száma és 33 %-kal kevesebb végzetes kimenetelű munkabaleset történt. A kampány az idei évben is folytatódik.

(ommf.gov.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?