Fél éve sikeresen működik az Erdőgondnokság a XVIII. kerületben

Mintegy száz köbméter szeméttől tisztította meg a XVIII. kerületi erdőket eddigi működése során az Erdőgondnokság ‒ közölte Dömötör István, Pestszentlőrinc-Pestszentimre alpolgármestere a Rádió Orienten.
Fél éve sikeresen működik az Erdőgondnokság a XVIII. kerületben
A XVIII. kerület közigazgatási területén belül több mint 100 hektár erdő található. Ehhez kapcsolódóan tavaly nyáron egy elfeledett szakma éledt újjá. Mint arra Dömötör István kitért: régen az erdőgondnokokat erdőkerülőnek vagy erdőcsőszöknek nevezték. Az erdőgondnokság közhasznú tevékenységet végez, feladata többek közt kiterjed a hulladék összegyűjtésére és elszállítására, az erdei utakra lógó ágak levágására, az erdei utcabútorok, illetve játszóeszközök javítására és karbantartására, az erdei tisztások közjóléti célú kaszálására, tűzrakó helyek karbantartására és tisztítására, meglévő sorompók, útelzáró eszközök ellenőrzésére, valamint a madárodúk kihelyezésére. A szerv együttműködik a hatósági jogkörrel rendelkező mezei őrszolgálattal, a közterület-felügyelettel vagy a rendőrséggel, továbbá Pestszentlőrinc-Pestszentimre Erdőgondnokság együttműködési megállapodást kötött a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel is, melynek értelmében olyan karbantartási munkálatokat is ellát, amikre addig nem volt ideje az erdőgazdálkodási cégnek. [caption id="attachment_51496" align="aligncenter" width="601"]Illegális szemétlerakót számol fel a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Erdőgondnokság Forrás: Pestszentlőrinc-Pestszentimre Erdőgondnokság hivatalos Facebook oldala Illegális szemétlerakót számol fel a Pestszentlőrinc-Pestszentimre Erdőgondnokság
Forrás: Pestszentlőrinc-Pestszentimre Erdőgondnokság hivatalos Facebook oldala[/caption]

Keresik a munkatársakat

A XVIII. kerület alpolgármestere felhívta a figyelmet, hogy az eredetileg 5 fővel működtetett szervnél egyenlőre 3 fő látja el a feladatokat, ezért folyamatosan keresik az új munkatársakat. Mint mondta, elsősorban azok jelentkezését várják, akik elkötelezettek a környezet- és természetvédelem iránt, B kategóriás vezetői engedéllyel és tapasztalattal, valamint lehetőség szerint XVIII. kerületi vagy ahhoz közeli lakóhellyel rendelkeznek.

Eredmények

Az erdőgondnokság kiemelten hulladékgyűjtési tevékenységet végez, a hajléktalanok által hátrahagyott hulladékokat elszállítja. Működésének féléve alatt, több mint 100 köbméter szeméttől tisztította meg a kerületi erdőket. Dömötör István kitért arra is, hogy az önkormányzat a Tiszta Forrás Alapítványon keresztül biztosítja a hajléktalanok ellátását, a nehéz helyzetben lévők rendelkezésére az Üllői úti melegedő áll. (orientpress.hu)