Tüzelő lesz az áprilisi hókár során kidőlt fákból

ronkszallito_illusztracioÉrtékes bútoralapanyag helyett számos esetben csupán tüzelőnek adhatják el az erdészetek az áprilisi hó- és jégkárok miatt kidőlt és letört fákat – írta a Magyar Idők. A kidőlt fák eltakarítása után, várhatóan ősszel az újratelepítés is megkezdődhet.

Bár az erdei utak jó részét mára sikerült megtisztítani az áprilisi hó és fagy okozta károktól, a kidőlt fák elszállítása és kitermelése még folyamatban van a legtöbb erdőgazdaságban. A szokatlan tavaszi időjárás óriási károkat okozott a hazai erdőkben az idén. Csaknem hetvenezer hektáron pusztított a jég, a hó, a fagy, a kár mértéke az előzetes becslések szerint megközelíti az egymilliárd forintot. Az Északi-középhegységben és a Bakonyban viselte meg leginkább az erdőt az április végi havazás, a helyenként méteres hó olyan károkat okozott, amelyeket hosszú hónapok munkájával lehet csak helyreállítani. A legnagyobb problémát az okozta, hogy a lehullott nagy mennyiségű hó súlyát a kilombosodott fák ágai nem bírták el és letörtek, számos helyen egész fák dőltek ki a későn érkezett hóviharban.

A szaktárca korábbi tájékoztatása szerint az utakban, kulcsosházakban, erdei iskolákban mintegy százmillió forint közvetlen kár keletkezett. A pusztítás 75 százalékban természetvédelmi területeket, nemzeti parkokat érintett, így az anyagi mellett az eszmei kár is jelentős, hiszen a szóban forgó területeken több tucat védett madárfaj fészkelt.

A Földművelésügyi Minisztérium a Magyar Időkkel közölte, a havazást követő hetekben az erdőgazdálkodók elsőként a megrongálódott úthálózat helyreállítására koncentráltak, majd a turisták által sűrűbben látogatott helyeken végezték el a kármentesítést. A belső erdőterületeken az engedélyek megszerzését követően kezdődött el, illetve jelenleg is tart a kidőlt faanyag előkészítése. A vihar miatt kidőlt fákat a feldolgozást követően a piacon értékesíthetik a társaságok, a kitermelt minőségnek megfelelően. A súlyos teher alatt több esetben is értékes fák törtek el úgy, hogy az egyébként a bútoriparnak is megfelelő alapanyagot csupán tűzifaként értékesíthetik a társaságok.

tuzifa_kicsi

A tárca tájékoztatása szerint bár a legtöbb kidőlt fát igyekeznek elszállítani az erdőkből, az elszórt és nehezen megközelíthető egyedek esetében a faanyagot a természet lebontó erejére bízva a területen hagyják a társaságok. Az erdőgazdálkodóknak a fautánpótlásról is gondoskodniuk kell, a szaktárca szerint csak az őszi ültetési időszakban történhet meg az újraerdősítés.

(Magyar Idők)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?