Erdőgazdálkodó partner kerestetik egy tervezett EIP-AGRI pályázathoz

Erdészeti témájú, EIP-AGRI által támogatott kutatás-fejlesztési program elindításához és megvalósításához keres partnereket az Allegroterv. A pályázat központi témája az erdőterületek, és mezővédő erdősávok, útszéli fasorok mentén elhelyezkedő zöldterületek ápolásának, karbantartásának egyik igényes munkarésze, a gyomos, bozótos területek rendezett állapotba hozása. A cél a karbantartási munkákat végző, munkagépre felszerelhető adapter egységek létrehozása, amelyet a csatlakozó erdőgazdálkodókkal közösen tesztelnének és alakítanának. Részletek alább!
Erdőgazdálkodó partner kerestetik egy tervezett EIP-AGRI pályázathoz

TISZTELT KOLLÉGÁK!

A Vidékfejlesztési Program keretében komoly anyagi lehetőséget biztosító pályázati megoldásról, az alábbiakban adunk tájékoztatást: Az EIP-AGRI kiírás keretében támogatnak minden olyan termesztési, termelési és erdészeti technológiafejlesztést, ami megfelel a nemzeti ágazati prioritásoknak, tételesen: • egészséges társadalom és jólét • fejlett jármű- és egyéb gépipari technológiák • tiszta és megújuló energiák • fenntartható környezet • egészséges és helyi élelmiszerek • agrár-innováció Ide tartoznak még, az intelligens technológiák is, melyeknek irányelveivel, és eszközeivel, az IT rendszerek, valamint a kontroll és monitor rendszerek integritását lehet biztosítani.

AZ AJÁNLOTT K + F PROJEKT VÁZLATOS ELEMZÉSE

Köztudott, hogy az erdőterületek, és mezővédő erdősávok, útszéli fasorok mentén a zöldterületek ápolásának, karbantartásának egyik igényes munkarésze, a gyomos, bozótos területek rendezett állapotba hozása: kaszálással, vegyszeres gyomszabályozással, és bokorvágással. Ennek az eszközei ismertek, számos műszaki megoldás van a piacon. Célunk: Ennek a technológiának, — és hozzá a gépészeti megoldásoknak — továbbfejlesztése, a jelen gazdasági és növény-egészségügyi szabályok ismeretében: precíziós eljárással, környezetkímélő technológiák alkalmazásával, gazdaságosan, tehát költség-hatékonyan, viszonylag rövid idő alatt, rendezett zöldterületek létrehozása és azok állapotának folyamatos, és hosszútávú fenntartása. Ennek ismeretében és ennek a célnak érdekében, kifejlesztünk karbantartási munkákat végző munkagépre felszerelhető — és csereszabatosan illeszthető — adapter egységeket, amelyekkel ezen feladatok: automatizált módon, mérhető adatbázishoz illesztve, a fenti igényeket kielégítik. Ennek érdekében, az alábbi megoldást tervezzük: Innovatív megoldások: Előzetes adatok digitális felvételezésével, ennek az adatrögzítésével, a kezeléskor, digitalizált vezérléssel, a tervezett gyomirtási feladatokat pedig: precíziós műszaki megoldással, valamint a növényfelület arányában végezzük el. Kizárólag a növényvédelmi előírás szerint engedélyezett, és ilyen igényű vegyszerrel, beállítható dózissal. Egymenetben a munka elvégezhető. A teljes rendszer adaptálható, akár közlekedési útvonalak melletti erdősávok, mezővédő erdősávok melletti területeken, valamint vízfolyások rézsűjénél, a környezetvédelmi szempontok betartása mellett.

ÖSSZEGZÉS

A fenti leírás vázlat-munkaterv szintű. Ehhez: a tervezői kapacitás, valamint a gépgyártó kivitelezői kapacitás is, megvan. A projektben a területileg illetékes erdészet feladata: evvel a speciálisan fejlesztendő géppel kapcsolatos munka igényének pontosítása, a munkaterületek kijelölése és jellegének feltárása, a kísérletek menetének irányítása, a kifejlesztett géppel, ennek szakszerű kiértékelése. A fejlesztés várható végeredménye: prototípus gép kifejlesztése, hatékony megoldás alkalmazása, a géppel később nem csak a saját területen történő munkavégzés, hanem külsős munka vállalásának lehetősége. Egyetértésük esetén, várjuk érdeklődő visszajelzésüket, valamint amennyiben komoly ilyen irányú szándékuk van, akkor azt kérjük mielőbb írásban visszajelezni. Erre most van lehetőség! Később nem lesz. Pályázat beadása június végéig esedékes. Tisztelettel kérnénk szakmai állásfoglalásokat, az erdészeti, és gazdálkodói szakmai igények szempontjai szerint. Üdvözlettel: Budapest, 2017. június 12. Takács Dénes fejlesztőmérnök E-mail: allegro@allegroterv.hu www.allegroterv.hu mobil telefon: 06/30-202-5888 (Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike