Az erdészeti vállalkozások is fejlődhetnek a 400 millió eurós vidékfejlesztési hitelkeretből

agrarhitel_erdoNégyszázmillió euró vidékfejlesztési hitelkeretről szóló megállapodást írt alá Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Vazil Hudák, az Európai Beruházási Bank (EIB) alelnöke csütörtökön Budapesten.

Varga Mihály hangsúlyozta: a hitelkeret szerződés célja, hogy segítse a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítását, a vállalkozások fejlődését a mezőgazdaság, az erdőgazdaság az élelmiszeripar területén. A hitel a Vidékfejlesztési Programban megvalósuló projektek hazai központi költségvetési forrásainak refinanszírozását biztosítja. Magyarország a hitelkeretet a szerződés alapján 2020 végéig használhatja fel.

A hitel olyan magyar mezőgazdasági beruházások társfinanszírozását szolgálja, amelyek támogatást kapnak az európai mezőgazdasági és vidékfejlesztési alaptól – fejtette ki. A miniszter kiemelte: a hitelkeret hozzájárul ahhoz, hogy a Vidékfejlesztési Program eredményes legyen, a magyar mezőgazdaság versenyképessége javuljon, támogatja a vidéki munkahelyek létrejöttét, és a regionális egyenlőtlenségek oldását is segíti.

A nemzetgazdasági miniszter hozzáfűzte, hogy a hitelkeret felhasználása lehetővé teszi új, innovatív technológiák bevezetését, új ismeretek megszerzését segítő képzési és tanácsadási rendszerek fejlesztését, erdőterületek életképességének javítását, természeti katasztrófák által érintett mezőgazdasági területek termőképességének helyreállítását, a vállalatoknak nyújtott tanácsadási és üzletvezetési szolgáltatások bővítését.

Varga Mihály hangsúlyozta: az EIB nem profitorientált szervezetként nemzetközi összevetésben kedvező feltétellel nyújtja a hitelt. A miniszter kijelentette, hogy az Európai Beruházási Bank, amely az Európai Unió bankjaként széleskörű tapasztalatokkal rendelkezik uniós programok megvalósítása terén, fontos partnere a magyar államnak.

A nemzetgazdasági miniszter megjegyezte: a magyar gazdaságpolitika elismerésének tartja, hogy az EIB a nyáron Budapesten nyitott irodát.

Vazil Hudák, az EIB alelnöke elmondta, hogy a versenyképesség érdekében támogatják az országok tradicionális gazdasági szektorait, segítik a munkahelyek megőrzését, igyekeznek a területi különbségeket csökkenteni, illetve javítani az emberek életminőségét. Hozzátette: az EIB hitelkerete és az európai uniós források lehetővé teszik, hogy javuljon az országok versenyképessége, gazdasági termelékenysége.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?