Az erdőtörvényt módosító javaslatokkal élt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

erdotorvenyKözös levélben küldte meg az erdőtörvény-módosítással kapcsolatos javaslatát négy erdészeti szakmai szervezet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek.

A konkrét javaslatot tartalmazó levelet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, az Országos Erdészeti Egyesület, a Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége és a Pro Silva Hungaria Egyesület írta alá. Az anyag a szakmai szervezetek 2015. október elején közreadott elképzelésein alapul. A közös javaslat a következő főbb pontokat érinti:

– A törvény hatálya alá tartozó területek az egyértelmű és részletes szabályozás lehetőségének megteremtése érdekében megfelelő csoportosításban kerülnek elhatárolásra (erdő, egyéb fás területek, szabad rendelkezésű erdő, fásítás, stb.). A kibővült fával borított területekre azonban olyan egyszerűsített szabályozás lesz bevezetve, amely a tulajdonosoknak és a hatóságnak sem okoz jelentős feladatnövekedést.

– Eltérő mértékű szabályozás jár egy természetközeli, őshonos erdőnek és egy energiaültetvénynek, a szabad rendelkezésű erdőben a tulajdonos ténylegesen szabadabb.

– Erdeink egy része a jelenlegi környezeti, gazdálkodási viszonyok mellett, természetes úton megújulni nem tud, ezért fontos eleme a módosításnak – több év gyakorlati tapasztalatainak figyelembe vételével – a folyamatos erdőborítás állami területeken történő szabályozásának finomítása, a tarvágás kivételes engedélyezhetőségének kiterjesztése olyan erdőkre, ahol a természetes erdőfelújítás feltételei nem állnak fenn.

– Különösen fontos az erdő rendeltetéseinek, illetve elsődleges rendeltetésének meghatározására vonatkozó szabályozás, illetve az egyes speciális rendeltetésű erdőkben folytatható erdőgazdálkodás korlátozásainak, illetve korlátozhatóságának megfelelő és következetes szabályozása. Ezek révén biztosítható ugyanis az erdő közérdekű (védelmi és közjóléti) funkcióinak a megfelelő nyilvántartása és összehangolása.

– Az erdő tervezése során az erdőgazdálkodás háromszintű tervezési rendszerét jelentősen egyszerűsíteni javasolják, az erdőterv-rendelet intézményét is egy kiszámíthatóbb rendszer váltja fel.

– A sokféleképpen értelmezhető vegetációs időre vonatkozó tilalmat egy általános erdőgazdálkodási korlátozási időszak váltja fel, ami magában foglalja majd nem csak a vegetációra, hanem az állatvilágra vonatkozó (fészekvédelem, utódnevelési védelem) korlátozásokat is.

– A természetességi állapot fenntartása érdekében, továbbá a környezeti változások figyelembe vételével kerül meghatározásra az erdők felújításának célállománya és lehetséges módja, indokolt az erdőgazdálkodók részére nagyobb választási szabadságot biztosítani.

(NAK)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?