Mintegy 350 résztvevőt várnak az elöltöltő fegyveres vb-re

eloltoltos_fegyverHuszonnégy országból mintegy 340-350 lövész érkezik a 27. elöltöltő fegyveres világbajnokságra, amelyet augusztus közepén Sarlóspusztán rendeznek meg.

A viadal csütörtöki sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a résztvevők összesen 1600 alkalommal állnak majd lőállásba, és – amint azt Németh Balázs, a Magyar Elöltöltő-Fegyveres Lövészek Szövetségének elnöke jelezte – a versenyszámok a sportlövészet, illetve a hadtörténelem korszakainak teljes spektrumát felölelik.

A vb-re augusztus harmadik hetében kerül sor, két gyakorlónap után következnek a versenyszámok koronglövészetben, illetve pontlövészetben különböző távokon. A fegyvereket korszakok szerint konkrét paraméterek alapján sorolják be.

“Annak ellenére, hogy ezek régi fegyverek, pontosság szempontjából ugyanazt tudják, mint a maiak” – mondta Németh Balázs.

A reményeket illetően a szövetségi elnök úgy fogalmazott, hogy hadipuskával szeretnének győzni csapatban, és egyéniben is érmekre számítanak, emellett pedig az úgynevezett Kossuth-versenyszámban is az első helyre pályáznak.

Hangsúlyozta, hogy a verseny megrendezése már csak azért is különleges, mert az egykori keleti blokk országaiban még soha nem volt ilyen világbajnokság, de még Európa-bajnokság sem.

“Nyilván egy világbajnokság megrendezése Magyarország számára mindig fontos. A világ figyelme ilyenkor ránk irányul, legyen az bármilyen sportág” – kezdte köszöntőjét Simicskó István honvédelmi miniszter.

Mint mondta, gyermekkora óta kíséri a sport szeretete, és az iskolai tanulmányai során mindvégig jelen volt a történelem iránti érdeklődés, felnőttként pedig sportállamtitkárként dolgozhatott, most pedig honvédelmi miniszter.

“Ez is azt mutatja, hogy mind a két szálon kapcsolódom ehhez a világbajnoksághoz” – tette hozzá.

Forrás: kapszli.hu

Forrás: kapszli.hu

Emlékeztetett rá, hogy az elöltöltős világbajnokságon részt vevő emberek univerzális tudással rendelkeznek, hagyománytisztelő emberek, akik történészként is viszonyulnak a sporthoz, és egyfajta fegyvermesteri tudással is rendelkeznek.

A honvédség és a lövészet kapcsolódására utalva bejelentette, hogy a honvédséget egy tízéves fejlesztési terv alapján szeretnék fejleszteni 2016-tól 2026-ig.

“Nélkülözhetetlen eleme ennek a fejlesztésnek, hogy nyissunk a társadalom felé, és ezt a tartalékos rendszeren keresztül tudjuk leginkább megtenni. Önkéntes alapon, hangsúlyozom. (..) A tartalékos rendszer alapja a lőni tudás, a lövészet. Szeretnénk olyan lőtereket létrehozni, ahol a fiatalok megfelelő szabályzat szerint, szigorú előírások alapján, balesetet nem okozva sajátíthatják el a lövészetet” – mondta.

Megemlítette, hogy a sportlövő-szövetséggel már több fordulón túl vannak az egyeztetéseken, és reményét fejezte ki, hogy a kormány hamarosan rábólint erre a törekvésre, és ilyen módon a sportlövészet tovább erősödhet és fejlődhet Magyarországon.

Nagy György, a Magyar Sportlövők Szövetségének (MSSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy a vb megrendezése azért is jelentős esemény, mert legutóbb 1934-ben volt világbajnokság sportlövészetben Magyarországon.

Németh Balázs kiemelte, a vb-rendezésnek nagy eredménye, hogy felépült egy lőtérkomplexum, ami az MSSZ nélkül nem történhetett volna meg.

“Itt már létezett egy nagyon szép, világszínvonalú koronglőtér, amely most kiegészült pontlövő lőterekkel” – mondta, hozzátéve, hogy jelenleg 80 lőállás van, ebből 21 megmarad állandóra, a többi ideiglenesen lesz majd használható a jövőben.

(hirado.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?