Több száz fát döntött az úttestre a vihar Bucsinon – Dolgoznak a székely fakitermelők (+KÉPEK)

bucsin_fakitermelo_3Feloldották a 24 órás útzárat a Bucsinon átvezető úton, ahol a keddi hóvihar miatt mintegy háromszáz fa dőlt az úttestre. Az anyagi kár felmérése még csak ezután következik, de súlyosabb, hogy az egyik kidőlő fatörzs egy tűzoltóra esett, akit a marosvásárhelyi kórházban ápolnak súlyos sérülésekkel.

A széldöntést követően szerdán délután engedélyezte a közlekedési rendőrség a forgalom visszaállítását a Borzont és Parajd közti 13B számú országúton. Ezt megelőzően szinte pontosan egy teljes napon át lehetetlen volt átjutni a Bucsinon, erről Alfalu központjában egy rendőr figyelmeztette autósokat. Utasította őket, hogy kerüljenek Szárhegy és Szászrégen vagy Újfalu és Székelyudvarhely fele, amennyiben Marosvásárhely irányába folytatták volna útjukat. Voltak, akik a rendőri figyelmeztetés ellenére tovább mentek, de nem jutottak messzire, Borzont faluvégén egy az úttesten keresztbe álló rendőrautó zárta el útjukat, és egy másik közlekedési rendőr mindenkit visszafordított Alfalu felé.

bucsin_fakitermelo_1

A viharban egy teherautó rakterére borult egy fa, de ennél is súlyosabb eset, hogy egy gyergyószentmiklósi tűzoltó is megsérült az út felszabadítása közben, az egyik kidőlő fa ráesett, kollégái szabadították ki. A sérülései nem életveszélyesek, a mentősöktől tudjuk, hogy a gyergyószentmiklósi kórházba szállításakor hátát fájtatta, és az egyik lába eltört. A sérült tűzoltót később a marosvásárhelyi kórházba szállították, ahol megállapították, két csigolyája, valamint bordái is eltörtek, tüdeje is megsérült, állapota azonban stabil. Kollégái elmondásából tudjuk, a tűzoltó éppen egy, az úton keresztbe dőlt fát próbált elvágni láncfűrésszel, amikor hátulról ráborult a fa. A balesetet követően az utászok, erdőmunkások, fakitermelők és más mentőalakulatok is abbahagyták az út felszabadítását, fennállt ugyanis a veszély, hogy újabb fák dőlhetnek ki az erős hóviharban, és baleseteket okozhatnak. A munkát szerda reggel kezdték újra.

bucsin_fakitermelo_2

Az út nagyobb részét már felszabadították, amikor a Gyergyói Hírlap autóját felengedték a rendőrök a bucsini átkelőre. Ahogy közeledtünk a tető felé, egyre másra tűntek fel az elvágott fatörzsek, amelyek, korábban az utat is elzárták. Az alfalvi közbirtokosság megkérdezett illetékese szerint legalább száz fát szabtak fel az úton. A javát el is szállították már, ez mintegy ötven köbmétert tett ki szerda délig. Horváth Zoltán, a közbirtokosság munkatársa hozzátette, még körülbelül sem lehet felbecsülni, hogy mekkora kár keletkezett az erdőben, hiszen nemcsak az úton, hanem az erdőben is rengeteg fa dőlt ki, tört derékba. A Bucsin borzonti oldalán az úton több mint tíz kilométeren elszórtan feküdtek a fatörzsek. Hozzátette, úgy látja, a parajdi oldalon is hasonló a kidőlt fák száma, de annyi a különbség, hogy ott nem hosszú szakaszon, hanem kisebb területen, de nagyobb mennyiségben dőlt ki fa.

bucsin_fakitermelo_4

Mivel 24 órán át nem volt mód arra, hogy az utászok csúszásgátlóval szórják meg a bucsini utat, a közlekedés újraindulása után is nagy odafigyelésre van szüksége az autóvezetőknek. A vihar a havat a fákról az úttestre szórta, ahol részben megolvadt és jég keletkezett, részben pedig összefagyott, jégbuckákat alkotva az úttesten. A csúszásgátló szórása a forgalom újraindulásával párhuzamosan már zajlott, de látható volt, időbe telik, míg újra csúszás mentes lesz az úttest. A közbirtokosság emberei pedig megállapították – mivel a fákra nagy tömegű hómennyiség rakódott –, újabb szélvihar keletkezésekor, ismét tele lesz az út és az erdő kidőlt fatörzsekkel.

bucsin_fakitermelo_3

(szekelyhon.ro)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?