Pro Wood klaszter: elégedettek az eredménnyel

A Pro Wood névre keresztelt regionális faipari klaszter első uniós támogatásból megvalósított programját mutatták be munkaülés keretében a sepsiszentgyörgyi Bástya kávézóban. A kezdeményezők és lebonyolítók szerint jól költötték el az elnyert pénzt, hiszen nem csupán a klaszter faiparban érdekelt tagjainak együttműködése lett szorosabb, hanem közös piaci megjelenést is megvalósítottak.

Pro Wood klaszter: elégedettek az eredménnyel

A tizennyolc hónapos futamidejű program bonyolult címe ellenére – Versenyképesség növelése a Pro Wood klaszter kis- és középvállalkozásai számára hazai és nemzetközi forgalmazói hálózatokba való integrálása révén – egyszerű célt szolgált: erősíteni a klaszter tagjai közötti együttműködést. Mind Bagoly Miklós elnök, mind Kádár Rezső ügyvezető hangsúlyozta az eredmények ismertetésekor, hogy a megnyert és rendelkezésre álló 200 ezer eurós összeget jól és eredményesen költötték el. A cél elsődlegesen az volt, hogy a faiparban közvetlenül érdekelt tagjaik, illetve termékeik számára hazai és nemzetközi bemutatkozást tegyenek lehetővé, a klaszter menedzsmentjét pedig oly módon erősítsék, hogy biztosított legyen a hosszú távú működés. Mindez a működés ésszerűsítésén, további finanszírozási lehetőségek felkutatásán túl nem csupán a nemzetközi kiállításokon, szakmai fórumokon való részvételt jelentette, hanem a cégmenedzsment minőségének növelését, szakmai konferenciákon, tapasztalatcseréken való részvételt, sőt, a termelési folyamatban konkrétan felhasználható eszközök (például számítógépes szoftver) beszerzését is. Így a cégek képviselői részt vehettek a szakma legrangosabb európai seregszemléin, a hannoveri és a kölni kiállításon és vásáron, tapasztalatcserére utaztak a németországi „testvér”-klaszterhez (a vezetők elmondása szerint ez volt a legérdekesebb tapasztalatcsere), szak­mai felkészítőkön vehettek részt. Ugyanakkor a termékek bemutatására végre elkészült egy szép kivitelezésű termékkatalógus, amely a most létrehozott honlapon is elérhető. A konkrét megvalósítások mellett sikerült növelni az ágazat különböző szereplői bizalmát a klaszter iránt – hangsúlyozták a szervezet vezetői – , ennek eredménye, hogy új tagok jelentkeztek, így jelenleg a három szakmai szervezeten, a hat önkormányzaton, a négy oktatási intézményen, illetve négy állami hivatal területi kirendeltségén túl harminckét háromszéki szakcég is tagja a klaszternek.

Üzletfejlesztés

A Pro Wood Románia első modern klasztere, elsősorban szerkezeti és szervezeti felépítése kapcsán – kezdte értékelő beszédét Daniel Coşniţă, a hazai klaszterszövetség elnöke. Oly­annyira, hogy az együttműködési formát a fejlesztési minisztérium modellként ismerte el. Nem csoda, hiszen tavaly ősszel európai szinten is méltatták tevékenységét, a Pro Wood bronzfokozatot tudhat magáénak (Romániában további hat, Európában pedig mintegy 680 klaszter kapott ilyen minősítést, de ebből csupán nyolc faipari klaszter). Az elnök szerint egyébként a minősítések odaítélése tekintetében meglehetősen eltérő az arány a kontinens nyugati és keleti felében működő klaszterek között, például a legmagasabb, aranyfokozatú klasztereknél ez az arány hatvan az egyhez. Mindez elsősorban a működés finanszírozási feltételein múlik, így az elnök szerint fontos lépés volt a ProWood menedzsmentjének megerősítése. Daniel Coşniţă ugyanakkor felhívta a klasztertagok figyelmét egy sor együttműködési, promóciós, illetve pályázati lehetőségre. Az egyik ilyen az Enterprise Europe Network, az Európai Unió egyetlen és egyben a világ legnagyobb üzletfejlesztési hálózata. Az Európai Bizottság (EB) intézményeként valamennyi tagországban kínál szolgáltatást a helyi kis- és középvállalkozások növekedéséhez. A hálózatban széles földrajzi lefedettséggel és tevékenységi körrel közel hatszáz európai üzletfejlesztéssel foglalkozó szervezet van jelen több mint hatvan országban. A hálózat tagjai között kereskedelmi és iparkamarák, technológiai központok, kutatóintézetek és regionális fejlesztési ügynökségek egyaránt megtalálhatóak. A tagok több évtizedes tapasztalattal bírnak, melyet közös adatbázisban osztanak meg egymással. Az sem mellékes, hogy az EB intézményeként elsőként értesülnek az EU-s szabályozói környezet folyamatos változásairól, és egyben módjukban áll Brüsszel felé továbbítani a kkv-k tapasztalatait, esetleges nehézségeit. Az elnök arra biztatta a klaszter tagjait, hogy használják a hálózat előnyeit, mi több, hangsúlyozta: az általános üzleti információkon túl kereslet és kínálat továbbítására is alkalmas a hálózat. Daniel Coşniţă ezek mellett felhívta a figyelmet néhány, a Regionális Operatív Programban már meghirdetett uniós pályázati kiírásra, amelyek a faiparban dolgozó kisebb cégek számára is elérhetőek.

(3szek.ro)

 erdomezolike