Japán: a rönkexport majdnem megduplázódott

japan_hajo2015. május végéig Japán 259.515 köbméter rönkfát exportált. Ez 47,5%-kal több, mint a 2014-es év ugyanezen időszakában. Amennyiben ez a fejlődés megmarad, úgy év végére elérhetnék a 700.000-800.000 köbméteres exportmennyiséget. Áprilisban és májusban azonban a Kyushu-ról, Japán déli főszigetéről származó export lelassult, ami 2014-ben 80 %-át adta a kiviteli mennyiségnek.

A kínai kereslet élénk. A gyenge jen miatt árelőnyök jelentkeznek. Ám a hajók raktere kevés. A szállítmányok akadoznak, a rönköt a kikötőkben kell raktározni.

Japán Dél-Koreába irányuló hengeresfa-kivitele csökkent. Ennek oka a koreai gazdaság stagnálása. Túlkínálat van koreai fából, mivel ott a rönk feldolgozási hossza 2,40 méter, ami Japánban nem szokványos méret.

Japán rönkexportjának értéke az első öt hónapban meghaladta az 1 milliárd jent. Ez 23,7%-kal több, mint a 2014-es év azonos időszaka.

Kyushu-n a hazai kereslet rönkre és rétegelt lemezre eddig elég szolig volt. A cédrus faanyag elsősorban exportra megy. A tengeren túli stabil kereslet miatt az ára kerek 8 000 jen köbméterenként a kikötőbe szállítva.

banner petiEredeti forrás: www.ihb.de

Fordította:
Hasulyó Péter
angol-német szaktolmács, szakfordító
hasulyo.p@gmail.com
www.hasulyopeter.hu

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

erdomezolike

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?