Erdei razzia az illegális fakitermelés, a szemétlerakók és az erdőtüzek ellen

rendor_erdotulajdonos_ellenorzes_6Március 19-én fokozott közbiztonsági ellenőrzést tartott a főváros környéki erdőterületen a Pilisi Parkerdő Zrt. a Készenléti Rendőrség, a Budaörsi és a Szentendrei Rendőrkapitányság szoros közreműködésével. Az akció az illegális fakitermelés figyelemmel kísérése és a szemétlerakók felderítése mellett fokozott figyelmet fordított a tűzgyújtás, az erdőtűz esetleges gócpontjaira.

Az erdészet és a rendészeti egységek ellenőrzése a Visegrád és Szentendre közötti erdőterületekre, valamint Csobánka-Pilisvörösvár-Piliscsaba körzetének erdeire terjedt ki. Az akcióban a Készenléti Rendőrség szolgálati helikoptere is részt vett, amely elsősorban az erdőkárok sújtotta területeket vételezte szemre. A helikopterből felügyelték a faanyag szállítását és a legális kitermelést is, továbbá ellenőrizték, hogy a jégtörés által érintett területeken tapasztalható-e illegális fakitermelés.

A helikopter mellett az akcióban hat rendőrautó, két erdőrendészeti terepjáró, illetve egy quad is részt vett.

A tavaly decemberi helikopteres ellenőrzéshez képest változás, hogy a mostani alkalommal fokozott figyelmet fordítottak a tüzek ellenőrzésére, az illegális tűzgyújtás megakadályozására. A hatóságok elsősorban a települések közelében lévő erdőterületeket ellenőrizték, megfigyelték például a kertekben történő avargyújtást, hiszen az erdőtüzek leggyakrabban úgy alakulnak ki, hogy a lángok a művelés alá vont területekről húzódnak ki az erdőbe. Tűzgyújtási tilalom jelenleg az érintett területeken nincs, de a tavasz számít a leginkább tűzveszélyes időszaknak a hazai erdőkben.Tudnivalók a tűzgyújtásról: www.erdotuz.hu

Gombos Albert, a Pilisi Parkerdő Zrt. Rendészeti Szolgálatának vezetője elmondta, hogy a nap során több fakitermelési helyszínt és faanyag szállító járművet ellenőriztek, de szabálytalanságot nem észleltek a hatóságok. A rendszeres ellenőrzések, a hatósági jelenlét sokat segít az illegális cselekmények megelőzésében a parkerdőben.

(A kép illusztráció – Pilisi Parkerdő Zrt.)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?