Hajnal Táj – Lovas fakitermelés a Börzsönyben

lovas_fakitHuszonkét éves, de még bírja a nehéz fizikai munkát, el is végzi ellenkezés nélkül. Csillag, a hidegvérű ló akár 25 köbméter fát is kiközelít társával egyetlen nap alatt. A Börzsönyben kisebb időutazáson érzi magát a kiránduló, ha az együtt dolgozó lovakkal és emberekkel találkozik. Az erdei munkaló ma ismét egyre nagyobb szerepet kap, hiszen az erdészetek próbálják úgy végezni a fakitermelő munkát, hogy közben minél jobban figyeljenek a környezetre, óvják a többi fát – és ebben bizony a legjobb társ nem a munkagép, hanem a ló – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Déli pihenő a Szokolya környéki erdőben. A lovas brigád épp abrakol, illetve ebédel az erdőben. A két megtermett belga hidegvérű ló, a már 22 éves Csillag és a 6 esztendős Carlos fel sem néz.

Locskai Milán, a királyréti kerületvezető erdész elmondta: a lóval sokkal kevesebb kárt okoznak az erdőben, mint ha gépi technológiát alkalmaznának. Nem, vagy csak nagyon csekély mértékben károsodik a visszamaradó állomány, másrészt sokkal természetközelibb a ló közreműködésével folytatott gazdálkodás.

A munkákat irányító Drexler Gábor szerint teljesen önállóan dolgoznak a lovak, a ló tudja, hol a depó, és csak odáig megy, ahol hallja a fűrész zúgását. A zajra egyáltalán nem érzékenyek, mint mondta, akkor sem mozdulnak meg, ha a négy lábuk között vágják a fát.

Szerencsére a Börzsönyben bőven van lóval végezhető munka, különösen a decemberi jégkárok után. Vannak olyan területek, melyek megtisztításának csak lóval érdemes nekilátni – mondta el Lengyel László, az Ipoly Erdő Zrt. erdőmérnöke.

(MR Kossuth – Hajnal Táj, hirado.hu, Országos Erdészeti Egyesület)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?