Újra vizsgázniuk kell az emelőgéppel, rakodógéppel vagy targoncával dolgozóknak

targonca_fa_22015. december 31-e után érvényét veszítik a régi (2009. előtti) építőgép-kezelői jogosítványok, aki ezután emelőgéppel, rakodógéppel dolgozni szeretne, újra kell vizsgáznia. Azonban, aki nem rendelkezik OKJ tanfolyammal sem, annak a gyakorlati vizsga előtt elméleti tanfolyamot és vizsgát is kell tennie.

Az új szabályozás nem veszi figyelembe, ki, mióta dolgozik az említett gépen, mekkora gyakorlata, tapasztalata van. Kivétel nincs, mindenkire vonatkozik a módosítás, aminek oka az a törekvés, amely egységesíteni szeretné a gépkezelői igazolványokat az egész EU-ban. Így könnyebbé válik a munkavállalás is, hiszen egy itthon szerzett targoncás jogosítványt bármely uniós tagországban el kell fogadni. Viszont ehhez egységesnek kell lennie a képzésnek és a vizsgának, emiatt történik a módosítás.

A probléma abban leledzik, hogy az új jogosítvány megszerzése nem minden esetben egy egyszerű vizsga letételével lehetséges, ugyanis, azok, akik OKJ tanfolyamot nem végeztek, azoknak ezt is pótolniuk kell. Korábban mód volt arra, hogy egy 32 órás elméleti tanfolyam után targoncavezetői képesítést szerezzen bárki, nem kellett hozzá az OKJ tanfolyam. (Ez vonatkozott a nehéz- és könnyűgépkezelőkre egyaránt.) De így nem szerzett új szakmát az egyén, ellenben az OKJ tanfolyam már szakképesítésnek számított.

targonca_fa_2

Ezt a rendszert 2009-ben hatályon kívül helyezték, a targoncavezetői kiskönyvbe ezután nem lehetett új bejegyzést tenni, de a korábbiak érvényesek maradtak. Így lehetett az, hogy ugyanúgy dolgozhatott targoncával az is, aki elvégezte az OKJ tanfolyamot, és az is, aki nem.

– 1980-tól 2008.december 31-ig (28 évig) a 6/1980.(I.25.) ÉVM-KPM együttes rendelet rendelkezett az építőgépkezelők képzéséről és vizsgáztatásáról, valamint az Építőgépkezelő jogosítvány kiadásáról. E rendelet azonban hatályát vesztette. Így sokakat érint a 2009. év előtt kiállított “régi sárgaszínű gépkezelői jogosítványok”utóélete – tudatta Gyaraki Jánosné képzési intézményvezető.

Hozzátette: nem elég, hogy valaki elvégez egy OKJ tanfolyamot, gyakorlati vizsgát is kell tennie, hiszen “amikor valaki autószerelő OKJ-s bizonyítványt szerez, annak ellenére, hogy a szakmai ismeretei alapján tudja egy személygépkocsi felépítését és működését, mégsem vezethet személygépkocsit, ahhoz, hogy ezt megtegye, “B” kategóriás jogosítványt kell szereznie” – mondta.

rakodogep

Targoncára és más emelő- és rakodógépekre a korábbi (mustársárga) jogosítvány csak 2015. december 31-ig érvényes, tehát addig még ezzel is lehet dolgozni, de 2016-tól már szükség lesz az új igazolványra, újra le kell tenni a gyakorlati vizsgát.

És itt adódik a legnagyobb gond. Ugyanis, aki rendelkezik OKJ tanfolyammal (és az megfelel a jelenlegi elvárásoknak), annak csak a gyakorlati vizsgát kell újra letennie, aki viszont csupán a 32 órás tanfolyamot végezte el, annak az OKJ tanfolyamon is ismét részt kell vennie és vizsgát kell tennie, ez viszont legalább 90 órás kell, legyen.

Az anyagiakban is jelentős különbség van, hiszen egy ilyen OKJ tanfolyam, plusz az elméleti és gyakorlati vizsga összesen akár 100-150 ezer forint is lehet, míg maga a minimum 90 órás tanfolyam vizsgával 70-90 ezer forintba kerül. Ezeket a költségeket mindenkiknek magának kell fizetnie, állami támogatás illetve kedvezmény nem igényelhető.

targonca_fa

Ha egy vezetőüléses targonca jogosítvánnyal rendelkezik a munkavállaló, nem számít, hogy az a targonca elektromos- gázos- vagy dízel üzemeltetésű, oldalvillás vagy homlokvillás, nem számít, mekkora súlyt emel, a jogosítvány megszerzését követően, minden vezetőüléses targoncát jogosult vezetni. Látható, hogy a változás valóságos könnyítést hozott és megkíméli a munkavállalót a korábban előírt kiegészítő vizsgák letételétől. Azonban minden targoncavezetőnek szakirányú szakmai képesítéssel kell rendelkeznie, mely lehet a korábban megszerzett “Könnyűgépkezelő” vagy “Nehézgépkezelő” illetve “Targoncavezető” OKJ végzettség. Minden gépcsoportra vonatkozóan először az OKJ végzettségnek kell meglenni, és csak azt követően lehet a Nemzeti Közlekedési Hatóság Szakmai Vizsgabizottsága előtt gyakorlati vizsgát tenni a sárga színű gépkezelő jogosítvány megszerzéséért – erősítette meg információinkat Gyaraki Jánosné.

Az OKJ tanfolyamot és elméleti vizsgát bármely felnőtt képző intézményben végezhetünk illetve tehetünk, a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt és bonyolított gépkezelő jogosítvány megszerzése azonban csak a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyével rendelkezőeknél lehetséges.

Akinek bármivel kapcsolatban kérdése van, tanfolyam és vizsga iránt érdeklődik, keresse fel bármelyik felnőtt képző intézményt, vagy kérjen tájékoztatást telefonon akár interjúalanyunktól is.

(hir6.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?