Erdésznők találkoztak a Mocz és Társa Magánerdészet területén

moczSzáztíz csinos, zöld egyenruhás hölgy érkezett az országos találkozóra, melyet a Mocz és Társa magánerdészet szervezett. Még a felvidéki Besztercebányáról is érkeztek ketten.

A vendégeket László Diána ügyvezető igazgató köszöntötte, majd az erdész himnusz után Zambó Péter a három és fél ezer tagságot számláló Országos Erdészeti Egyesület elnöke arról beszélt: Sopron mellett egy erdészeti nyugdíjas otthont hoznak létre.

Ráczné Schneider Ildikó nevéhez fűződik egy erdészeti múzeum létrehozása Sopronban, s ő szervezte az első találkozót 1988-ban. Elmondta: akkor közel kétszáz erdésznő jött össze az ország minden részéből, s azóta is népszerűek ezek a találkozók. Az alapítók közül nyolcan jöttek el Somogyszobra.

S hogy miért lesz egy nőből erdész? – Sokáig cukrász szerettem volna lenni és sok krémest enni – mondta nevetve. – Két bátyám – akik szintén erdészek – elvittek egy cukrászdába és rendeltek nekem hat krémest. A negyedik után örökre felhagytam a krémes evéssel. Így a családban harmadikként én is erdész lettem.

Nem titkolták a hölgyek, hogy ebben a szakmában nehéz elfogadtatni magukat, még sok az előítélet velük szemben. Sokszor mondják a férfi társaik, hogy nehéz lesz ez a munka a család mellett. Azonban a nők elszántak és kitartóak; nem véletlenül van a jelvényükön az erdész csillag mellett a liliom is, mely a szakmaiságot ötvözi a családdal és a hittel.

A barcsi fúvósok és a Vénusz mazsorett csoport műsorát követően Segesdre indultak az ottani helytörténeti múzeumot megtekinteni. Másnap végigjárták a tanösvényt, filmek segítségével ismerkedtek „Somogyországgal”, annak kincseivel, megtekintették a somogyszobi Vilma-házat, s természetesen tapasztalatokat cseréltek.

(sonline.hu)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?