Harvester szimulátor beszerzését tervezi a Nyugat-magyarországi Egyetem

interforst_2014_43Nagy érdeklődés mellett zajlott le Münchenben az INTREFORST erdészeti kiállítás, amelynek kiemelt témája a zöld energia volt. A számos magyar erdészeti küldöttség között ott voltak a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdészeti – műszaki és Környezettechnikai Intézetének oktatói is.

INTERFORST erdészeti kiállítás képgaléria >>>

A zöld energia felhasználásának mértéke folyamatosan nő Bajorországban, ahol az erdők élőfakészlete meghaladja Németország átlagát, a magánerdők aránya 54 százalék, a magánerdő tulajdonosok száma pedig 700 000 fő. Ennek is tudható be a nagy érdeklődés a Münchenben megrendezett INTERFORST erdészeti kiállítás iránt.

A zöld energia, az erdők faanyagának energetikai célra való felhasználása Bajorországban természetes folyamat. A bemutatott eszközök, berendezések a kisméretű erdőkkel rendelkező erdőtulajdonosoknak (átlag 2 hektár), de a nagyobbaknak is adtak műszaki megoldásokat. A hasítógépek, daraboló eszközök, aprítógépek számtalan változata, az egyszerű kialakításútól a félautomata rendszerűig a családok számára készülő tűzifa felkészítését szolgálták.

Ugyanakkor a nagyobb erdőgazdálkodók, a faenergiát hasznosító üzemek számára nagyteljesítményű aprítógépeket mutattak be, működés közben.

Természetesen a teljes fakitermelési vertikumot tanulmányozhatták a látogatók, a kitermelés, faanyagmozgatás eszközeit, az ergonómiának és a munkabiztonságnak is megfelelő fakitermelési megoldásokat.

Dr. Horváth Béla professzor, Dr. Czupy Imre intézetigazgató és Dr. Major Tamás adjunktus zöld energia pályázat keretében vett részt a kiállításon. A legfontosabb információkat a „Zöld kanapé” címet viselő program keretében megtartott konferencián kapták a résztvevők, ahol kerekasztal beszélgetés közben lehetett a legújabb ismeretekre szert tenni. A tapasztaltak, látottak beépülnek a Nyugat-magyarországi Egyetem korszerű oktatásába.

A küldöttségnek lehetősége volt több céggel is tárgyalni az együttműködésről, többek között a PONSEE képviselőivel. A megbeszélés tárgya egy többcélú erdészeti gépek (harvester –  szerk.) kezeléséhez szükséges szimulátor beszerzése volt, amely a Dr. Káldy József Erdőgépfejlesztő Központban működne, hogy a hazánkban egyre nagyobb számban megjelenő korszerű gépekhez legyen megfelelően képzett gépkezelő szakember. Ezt az egyedi lehetőséget a Nyugat-magyarországi Egyetemenek kell kihasználni, pályázat vagy támogatás segítségével.

Kapcsolódó cikkek:
Tarolt a Palfinger-Epsilon az Interforst erdészeti kiállításon (+KÉPEK)
Negyvenezer látogató, rengeteg erdészeti gép – Interforst 2014 erdészeti kiállítás (+KÉPEK)

(nymepress.hu)
erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?