Felértékelődik a horgászat és a halgazdálkodás

halaszatFelértékelődik Magyarországon a horgászat és a halgazdálkodás, a folyók és tavak megújítása, a jelenleginél sokkal gazdagabb és értékesebb halállomány jobban kiszolgálja a horgászokat és vonzza a horgászturizmust.

A Körösvidéki Horgászegyesületek Szövetsége és a Békés Megyei Önkormányzat horgász e héten tartott fórumán Bardócz Tamás a Vidékfejlesztési Minisztérium erdészeti, halászati és vadászati főosztályának vezetője Békéscsabán úgy vélte, az új halászati törvény a jelenleginél hatékonyabb halgazdálkodásra nyújt lehetőséget. A horgászat állami bevételeit 2014-től visszaforgatják az ágazatba és ezekből a forrásokból lehet például a horgászturizmust segítő programokat megvalósítani.

Hozzátette, az új törvény szigorúbb szabályokra épül és komolyabb változásokat fog elindítani Magyarországon, ahol közel 340 ezer horgász több mint ezer egyesületben tevékenykedik.

A törvény a horgász egyesületek és az önkormányzatok gondozásába adta a folyók és halastavak gondozását és hasznosítását, ami új lehetőséget nyit a településeken élők és a helyi horgászegyesületek előtt.

Farkas Zoltán, VM halgazdálkodási munkacsoportjának vezetője, közölte, a törvény szigorúan védi a halállományt, tilalmi időszakokat rendel el a szaporodási területekre és az ívási időszakokra, szankcionálja az orvhorgászatot. A cél a természetes vizek halállományának növelése, az őshonos fajok ismételt megjelenésének elősegítése. Az elnök felhívta a figyelmet a horgászturizmust elősegítő turista horgászjegy bevezetésére. A hazai és külföldi állampolgárok lehetőséget kapnak arra, hogy igényeik szerinti területre és időtartamra vásároljanak horgászjegyet.

Farkas Zoltán hozzátette, hogy az ország halakban gazdag vizei éves szinten mintegy 30 milliárd forint többletbevételt hozhatnak a horgászturizmusnak, ami a Körösök-völgyében több száz millió forint plusz bevétel lehet. A törvény továbbra is teret enged a legális halászatnak a természetes vizeken, miközben tiltja a halállományra káros halászeszközök és módszerek alkalmazását. A vizeken 100-150 hivatásos halász és kétezer hobbi halász tevékenykedik. Részükre a törvény biztosítja a tevékenység folytatását a korábbiaknál szigorúbb szabályozás mellett.

(MTI)

erdomezolike

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?