Így lesz az ország másik részén tölgyfa a szegedi makkból

Ellepték Szeged tölgyfáinak környékét a makkgyűjtők. A termésért 110 forintot adnak kilónként. A makkokat erdőtelepítésre használják.
Így lesz az ország másik részén tölgyfa a szegedi makkból
Négyen szedegetik a makkot hétfő délelőtt Szegeden, az alsóvárosi Mátyás király téren. A játszótér melletti hatalmas tölgyfa körül egy idősebb asszony hajlong. Kötényébe gyűjti a tölgy termését. Nincs beszédes kedvében. Hiába próbáljuk szóval tartani, az alacsony, fejkendős asszony elektromos járművére pattan, gázt ad, és elhajt a Szent Antal utca irányába. A Mátyás király tér mellett szüretelnek az újszegedi ligetben, a makkosházi Európa ligetben, szerkesztőségünkkel szemben a Szabadkai úton és a József Attila sugárúti villamossínek között is. [caption id="attachment_5796" align="alignright" width="286"]A kocsányos tölgy összegyűjtött terméseit erdőtelepítésre használják.Fotó: Schmidt Andrea A kocsányos tölgy összegyűjtött terméseit erdőtelepítésre használják.
Fotó: Schmidt Andrea[/caption] A kicsit arrébb gyűjtögető fiatalasszonynak egy palack ásványvizet és egy kávét hoz egy fiatal férfi. – Bizony nehéz munka ez. Nézze meg, négykézláb kell mászni hozzá a földön – kutat tovább a száradó levelek között, majd cigarettára gyújt. A makkért 90 forintot kapnak kilónként. A fiatal nő azt mondja, 40-50 kilót összeszednek egy nap. – Felmászunk a fára, megrázzuk az ágat. Millióan szedik mindenhol, mindenki ott, ahol akar – válaszolja kérdésünkre, hogy fel van-e osztva a terület. A Mátyás tér és a Szent Antal utca kereszteződésénél egy középkorú férfi dolgozik. – Annyi csóró ember van, csinálják sokan. Ahogy süt a nap, potyog a makk rendesen, de szedni kell, mert összeszedik előlem – mondja Kovács György. A jó kedélyű, közelben élő férfi szerint sincs a makkgyűjtők között konkurenciaharc. – Ha látom, hogy szedik, nem megyek oda. A pofátlanságnak is van határa – hajol le egy újabb adagért. – Sráckoromban Csehszlovákiában matrózkodtam, ahhoz értek. Ez a pár szem, amit összegyűjtök, hozzásegít Jamaicához. Persze csak gondolatban. Vasárnap 16 kilót vittem be, még 2000 forintot sem kaptam érte. Nem félek, hogy kihízom a ruháimat. A makkból nem fogok zsíros csülköket venni – magyarázza. Délután négy órakor már sorban állnak az alsóvárosi Bálvány utcában, ahol 4 és este 7 között lehet leadni a termést. Szabó József okleveles szegedi erdőmérnök azt meséli, a kuncsaftok fele a Cserepes sor környékén lakik, a többiek között pedig akad osztályvezető és hajléktalan is. A termésért őstermelői igazolvánnyal 110 forintot adnak kilónként. A Farkas család három nagy raschel zsákkal érkezik. A fiatalember büszkén pózol a kamerának. A családfő elárulja, a 2-es villamos végállomásánál négyen másfél óra alatt szedték össze a 81 és fél kiló makkot. – Hét gyermek vár otthon, van hová tenni a pénzt – mondja. A termést lemérik, majd műanyag ládástul vízbe teszik, hogy a hibás, üres szemek feljöjjenek a tetejére. A makkokat egyenletesen, nem túl vastagon szétterítik, hogy ne fülledjen be. A kocsányos tölgy termését erdőtelepítésre használják. Így lesz az ország másik részén tölgyfa a szegedi makkból. (delmagyar.hu) erdomezolike