Tavasszal több mint 1,3 millió kis fát ültetnek Vas vármegye állami erdeibe

A tavasz fontos időszak az új erdők telepítésében és az erdőfelújításokban is. Nincs ez másképp a Szombathelyi Erdészeti Zrt. háza táján sem.

Tavasszal több mint 1,3 millió kis fát ültetnek Vas vármegye állami erdeibe

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. négy helyszínen, az acsádi, a rumi, a csákánydoroszlói és a bejcgyertyánosi csemetekertjében nevel jó minőségű utánpótlást a jövő erdeihez.

Az elmúlt öt évben összesen közel 14 millió, egészen pontosan 13.822.935 darab csemetét ültettünk el, ezen felül pedig mintegy 137 ezer kilogramm makkot és fenyőmagot vetettünk el az erdőfelújításokban és erdőtelepítésekben

– osztotta meg közösségi oldalán az erdőgazdaság.

Hozzátették; a felhasznált csemeteszükséglet ötödét termesztették tavaly a saját kertjeikben. Ezek közül a legnagyobb a Bejcgyertyános melletti, több mint 16 hektáros erdészeti csemetekert.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

A mi munkánk felett nincsen tető, így az időjárás fontos tényező. A fagyok elmúltával elindult az erdősítés. Az utóbbi években inkább a hirtelen érkező perzselő meleg miatt kell igyekezni az ültetéssel, hiszen a csemeték nagyon érzékenyek a szárazságra. Arra is kell figyelni, hogy megfelelő legyen a fiatal növények gyökér-szár aránya. Ha kicsi a gyökér és magas a szár, kisebb az esélye kiültetés után a megfelelő növekedésnek. Ha nincs elég csapadék, elpusztulhat a csemete. Ennek megelőzése érdekében – ha kell – visszavágjuk a növényt

– mondta el Bejczi József kerületvezető erdész, a csemetekert termelési előadója. Hozzátette; egykor 70-féle fenyőt is termesztettek, ma a kereslethez és a lehetőségekhez igazodva szűkült a kínálat: kocsányos és kocsánytalan tölgyet, erdei fenyőt, és kisebb mennyiségben normand jegenyefenyőt nevelnek.

Fotó: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Szép csemetéből előbb lehet életerős erdő, de az oda vezető út a mag és makk elvetésétől hosszú, és kemény munkával jár. A társaság kiemelte, ahol lehet, gépi ültetést végeznek, de a pótlások például csak kézi erővel oldhatók meg. 

2023 tavaszán több mint 1,3 millió kis fa kerül Vas vármegye állami erdeibe.