STIHL Timbersports - Bozsó Zoltán a bajnok, Juhász István elveszítette veretlenségét, Strúbel Bence a legjobb fiatal

Rég nem látott izgalmak, hatalmas meglepetések, és a magyar STIHL Timbersports favágó versenyszéria történelmében a második magyar bajnok avatása. Röviden erről szólt az alsóörsi Harley Davidson Open Road Fesztiválon megrendezett Országos Bajnokság. A hatszoros, eddig örökös magyar bajnok, a verhetetlen Juhász István hét év után átadta a dobogó legfelső fokát az ópusztaszeri fakitermelőnek, Bozsó Zoltánnak. A délután ráadásul egy nemzetközi, ifjúsági rookie kupával kezdődött, amit magabiztosan Strúbel Bence nyert meg. De nézzük, hogy mi is történt június 7-én az alsóörsi favágó versenyen.
STIHL Timbersports - Bozsó Zoltán a bajnok, Juhász István elveszítette veretlenségét, Strúbel Bence a legjobb fiatal

VIDEÓ HAMAROSAN!

Teljes képgaléria a STIHL Timbersports Országos Bajnokságról >>>

Strúbel Bence rontva is győzött

Délután 13 órakor már gyülekeztek a nézők a STIHL színpadja előtt, ahol kezdetét vette az első hivatalos magyarországi ifjúsági kupa, méghozzá négy magyar és két osztrák fiatallal. A négyfordulós verseny során Strúbel Bence magasan kiemelkedett a mezőnyből, még az első versenyszám során rossz vágásért kapott diszkvalifikációja mellett is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Strúbel Bence időeredményei ráadásul olyan jók voltak, hogy nagy önbizalommal indulhatott neki a STIHL Timbersports Országos Bajnokságnak is. stihl_timbersports_orszagos_bajnoksag_2019_14 A mátrai fiatal mögött a második helyen Szép Szabolcs végzett, míg a harmadik az osztrák vendégversenyző, Christian Perauer lett. Négy ponttal maradt le a dobogóról Zelenák Csaba, míg Andráska Zoltán az ötödik, Robin Koniczek pedig a hatodik helyen végzett. stihl_timbersports_orszagos_bajnoksag_2019_59 Juhász István elbúcsúzott a dobogótól Nem várt fordulatokban bővelkedett a délutáni STIHL Timbersports Országos Bajnokság is, ahol 15 versenyző, köztük az ifi kupán is bemutatkozó Strúbel Bence, Szép Szabolcs, Zelenák Csaba és Andráska Zoltán is újra fejszét ragadott. stihl_timbersports_orszagos_bajnoksag_2019_54 Az első négy versenyszámot követően a mezőny nyolc főre csökkent, hiszen csak a legjobbak juthattak tovább a második körbe. Sorrendben Pankotai Zoltán, Szabó András, a felnőttek között is egy DQ-t begyűjtő Strúbel Bence, Bakó András, Juszkó Zsolt, Strúbel József Dedi, Hamvasi Ferenc és Bozsó Zoltán. Hatalmas meglepetésére az első körben rögtön diszkvalifikációt kapó, később is hibázó örökös magyar bajnok, Juhász István kiesett a versenyből, így az hamar eldőlt, hogy új magyar bajnokot avathatnak a balatoni motoros fesztivál látogatói. A verseny felénél búcsúzott még Andráska Zoltán, Rittlinger Róbert, Szép Szabolcs, Ollé Péter, Freschli Krisztián és Zelenák Csaba. A második körben aztán a kézi fűrészes versenyszám, a Single Buck következett, ahol Strúbel Bence volt a leggyorsabb, mögötte Bozsó Zoltán és Hamvasi Ferenc vágta le a korongot. Az egyre fokozódó hangulat közepette a Springboard versenyszámot követően ismét szűkült a mezőny. A legutolsó, mindent eldöntő megmérettetés a Hot Saw, vagyis a brutális erősségű, épített láncfűrésszel történő korongvágás volt. Mivel Pankotai Zoltán a neki kisorsolt gépet még nem próbálta, így a versenyszabályzat értelmében kiesett, helyette viszont Juszkó Zsolt próbálhatta ki magát. stihl_timbersports_orszagos_bajnoksag_2019_29 Az utolsó fordulón így rajta kívül Bakó András, Strúbel Bence, Hamvas Ferenc, Strúbel József Dedi és Bozsó Zoltán versenyezhetett tovább. Strúbel Bence azonban ezen a ponton befejezte, hiszen az ifjúsági világbajnokságon csak az a versenyző vehet részt, aki még nem próbálta ki magát mind a hat versenyszámban. Érthető módon így a fiatal magyar tehetség nem állt a gigászi motorfűrészek mögé.

Az utolsó pillanatban lett magyar bajnok Bozsó Zoltán

A végső eredmény valóban az utolsó fordulóban dőlt el, ahol a pontok háromszorozódtak. Bár Bozsó Zoltán magabiztosan  vezette a listát, egy diszkvalifikáció esetén Strúbel József az utolsó másodpercekben még megelőzhette volna a Szögedi Bötyárt. Ez azonban nem sikerült, az ópusztaszeri fakitermelő hibátlan Hot Saw-t vágott, mindhárom korong tökéletes volt, így a győzelmet is magához ragadta. stihl_timbersports_orszagos_bajnoksag_2019_73 A magyarországi STIHL Timbersoprts favágó versenyszéria életében először tehát nem Juhász István nyert meg egy Országos Bajnokságot. Bozsó Zoltán Zoka így Magyarország második bajnoka lehetett, egy hat éves szériát megtörve. Mögötte Hamvasi Ferenc, a zirci fakitermelő lett a második, míg a harmadik helyen a Mátrából érkező Strúbel József Dedi végzett. Egy diszkvalifikációval és egy önkéntes visszalépéssel is negyedik lett a 17 éves Strúbel Bence, mögötte pedig az első nemzeti bajnokságán résztvevő Juszkó Zsolt végzett az ötödik helyen, míg a hatodik Bakó András lett. stihl_timbersports_orszagos_bajnoksag_2019_88 Hatalmas eredmény, hogy Bozsó Zoltán felállhatott a dobogó legmagasabb fokára, minden elismerést megérdemel a korábban rendszeresen második helyen záró fakitermelő. A megüresedett első helyet magabiztosan, nagyszerű versenyzéssel foglalta el, így a világbajnokságon is ő képviselheti Magyarországot az egyéni megmérettetésen. stihl_timbersports_orszagos_bajnoksag_2019_92 Egy korszak azonban 2019. június 7-én lezárult. Az 53 éves Juhász István, aki a magyar STIHL Timbersports legikonikusabb, legsikeresebb alakja, életében először nem győzött, sőt a legjobbak között sem lehetett ott. A széria egyik alapítója, a hatszoros magyar bajnok a verseny végén külön tapsot kapott, ami nem véletlen, hiszen még senki nem ért el olyan eredményeket, mint a ráckevei fakitermelő. Nélküle mindeddig elképzelhetetlen volt a dobogó csúcsa, a világbajnokság egyéni versenye. Amit hazánkban lehetett, azt Juhász István megnyerte. Ezúton is gratulálunk neki! stihl_timbersports_orszagos_bajnoksag_2019_30 A generációváltás azonban elkezdődött, és ez jól látszik Strúbel Bence, Juszkó Zsolt és a többi fiatal teljesítményén. VÉGEREDMÉNY: 1. Bozsó Zoltán 2. Hamvasi Ferenc 3. Strúbel József 4. Strúbel Bence 5. Juszkó Zsolt 6. Bakó András 7. Pankotai Zoltán 8. Szabó András 9. Andráska Zoltán 10. Rittlinger Róbert 11. Szép Szabolcs 12. Ollé Péter 13. Freschli Krisztián 14. Juhász István 15. Zelenák Csaba Aki erről a Magyar Bajnokságról lemaradt, az tényleg nagyon sajnálhatja, de az Erdő-Mező hamarosan videóval is jelentkezik. (Gribek Dániel - Erdő-Mező Online)