Semjén: az erdőtelepítés mellett csak érvek vannak, ellenérvek nincsenek

"Az erdőtelepítés talán az egyik olyan dolog az életben, ami mellett minden érv van, vele szemben semmilyen érv nincs" - fogalmazott a miniszterelnök-helyettes a Vadex Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. Fejér megyében végzett mintafásítási programjának hétfői átadó rendezvényén.
Semjén: az erdőtelepítés mellett csak érvek vannak, ellenérvek nincsenek
Semjén Zsolt örömtelinek nevezte, hogy egy olyan területen végzett minőségi erdőtelepítést a társaság, amely az ország legiparosodottabb része a Budapest-Győr tengely közepén, jelentős az urbanizáció és ahol történelmileg sem volt sok erdő. Semjén Zsolt kiemelte, hogy az erdők megkötik a szén-dioxidot, a "Jóisten az erdőket erre találta ki, s mi a teremtés művét folytatjuk és utánozzuk". Rámutatott, hogy a vízháztartás szempontjából is igen hasznosak az erdők, mert megkötik a záporok után lerohanó vizet, az állandó párolgással pedig jó klimatikus viszonyokat teremtenek. A miniszterelnök-helyettes az ökológiai mellett gazdasági érveket is sorolt, példaként a bútoripart és építőipart említve, amely a világpolitika jelenlegi állása szerint rá lesz kényszerítve az importtól való részbeni függetlenedésre, mert Szibériából egyhamar nem fog érkezni faanyag Európába. Úgy vélte, a hazai faiparnak képessé kell válni a szükségletek egy részének fedezésére. [caption id="attachment_71699" align="aligncenter" width="600"]Sorközi tárcsázást végeznek a Vadex Mezõföldi Erdõ- és Vadgazdálkodási Zrt. erdõtelepítésben érintett területén (Fotó: MTI/Vasvári Tamás) Sorközi tárcsázást végeznek a Vadex Zrt. erdőtelepítésben érintett területén
(Fotó: MTI/Vasvári Tamás)[/caption] Botos Barbara, az Innovációs és Technológiai Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy hazánkban 2,193 millió hektárnyi erdő található, ami további fás területekkel együtt 25,4 százalékos erdővel borított területet jelent. A cél a 27 százalék elérése lenne, amihez 147 ezer hektárnyi erdőterület hiányzik, ezek az elindított programokkal teljesíthetők lesznek. Törő Gábor a Fejér megyei 2-es választókerület fideszes országgyűlési képviselő-jelöltje is megerősítette, hogy az iparosultsággal ellentétben az erdős területek nagyságát tekintve Fejér megye nincs az országos élvonalban. Reményét fejezte ki, hogy a Vadex, amely felvállalta az erdőtelepítést, a következő években is folytatni fogja ezt az üdvözlendő gyakorlatot. [caption id="attachment_71698" align="aligncenter" width="600"]Fotó: MTI/Vasvári Tamás Fotó: MTI/Vasvári Tamás[/caption] Majoros Gábor a Vadex vezérigazgatója közölte, hogy Balinka határában több éve végeznek erdősítési munkálatokat, összesen 37,7 hektárt telepítettek be döntően őshonos csemetékkel: a csertölgy mellett keménylombos fajtákat, valamint akácot, fenyőt és nemesnyárt ültettek el. A társaság közel 200 millió forint támogatást kapott az elmúlt években erdőtelepítésre - tette hozzá. (MTI)