Nem jöttek haza üres kézzel, de így is csalódott a magyar fakitermelő csapat

Vegyes érzésekkel térhetett haza a magyar fakitermelő válogatott a hétvégi, bécsi Világbajnokságról, ahol végül felnőtt összesítettben a 11. helyen végeztek. Ez a legutóbbi versenyhez képest előrelépés, főleg, hogy egy U24-es bronzérem is összejött. A szlovéniai folytatáshoz viszont mindent át kell majd értékelni.

Nem jöttek haza üres kézzel, de így is csalódott a magyar fakitermelő csapat
Támogatott tartalom

„A végeredmény szinte ugyanaz mint tavaly. Egy helyet sikerült javítanunk, de nagyot nem alakított a csapat, pedig a potenciál megvan bennük. Abszolút érem volt a cél egyéni számokban és csapatban is. Ami pozitívum, hogy lett egy 5. helyünk szerelésben Dávid Gábornak köszönhetően, illetve U24-es korosztályban egy kombinált darabolás bronzérmünk is, amit Fódi Mátyás Dominik ért el. Női versenyzőnk, Veres Boglárka pedig a 10. lett. Bár nem így terveztük, de végül nem jöttünk haza üres kézzel”

- foglalta össze a hétvégi eredményeket Rittlinger Róbert, a csapat vezetője, aki ezúttal csak a szervezéssel, a csapat irányításával tudta segíteni az öt fős alakulatot.

A korábbi világbajnok mecseki fakitermelő ugyanis az előzetes megmérettetéseken 3 ponttal maradt le a kerettagsáról. 

„Nekem ez elég nehéz volt, mert inkább versenyzőnek érzem magam, mint csapatfőnöknek. Szívesebben vágtam volna a fát, minthogy csak dumálok. Persze, aki ismer, az tudja, hogy nekem az is megy” 

- tette hozzá.

A szomorkás csapat

Csalódottan értékelt a 20 éve Világbajnokságokon szereplő Juhász István, aki életében először tért haza úgy egy rangos megmérettetésről, hogy megítélése szerint nem tudta a maximumot nyújtani.

„Csalódottak vagyunk. Nyilván mindenki hibázhat, ez benne van a sportban. Nincs ez másként a fakitermelő versenyeken sem. De ezeket a hibákat ki kell elemezni, ha a folytatásban eredményesebbek szeretnénk lenni. Elsőre azt gondolom, hogy a helyezés hátterében benne vannak az egyéni hibák, maga a versenyhelyzet, de a felkészülésen is változtatni kellene, mert annyira professzionális lett a mezőny, hogy nem elég az, amit mi előzetesen önerőből és a jelenlegi támogatás mellett el tudunk végezni. Hozzáteszem, utóbbi nélkül még hátrébb végeztünk volna, így a STIHL-nek is köszönet jár, hogy a gyakorlópályát rendszeresen használhattuk”

- mondta el Juhász István, aki hozzátette: számára az a legfontosabb, hogy a versenyekről úgy térhessen haza, hogy mindent megtett, amit tudott, és kihozta magából a 100 százalékot.

„Ez most először nem sikerült. Hiába valósítottam meg a verseny nagy részében azt, amit elterveztem, az utolsó feladatnál, a gallyazásnál hibáztam. Nagyon bosszant, főleg, hogy tét nélkül álltam oda, a csapatverseny ugyanis ekkor már elúszott. Ezt meg kell emésztenem, mert az utolsó mozdulatsoromban nagyon sok hiba volt”

 - vallotta be kissé elkeseredve a sportfavágó.

Meg kell újulni

Abban a csapat tagja megegyeztek, hogy a hibákat át kell beszélni, és a 2026 márciusára meghirdetett VB-re teljesen más szemlélettel kell felkészülni.

„Amit már néhány nappal a verseny után tudok, hogy a STIHL azonnal jelezte, hogy további technikai támogatást fog nyújtani az induló versenyzők számára a következő VB-re”

- hangsúlyozta Rittlinger Róbert.

A fakitermelő ráadásul azt sem titkolta el, hogy a következő megmérettetésre vissza szeretne térni, és ezért minden meg fog tenni. „Újra versenybe fogok szállni, és a célom, hogy érmet nyerjek a következő Világbajnokságon.”

A folytatás tehát Szlovéniában lesz 2026-ban, addig pedig továbbra sincs hiány fakitermelő versenyekben, hiszen 2025-ben is megrendezik a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokságot, valamint a Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány is kiemelten dolgozik a hagyományos széria fejlesztésén.

A magyar válogatott:
Dávid Gábor
Gerőcs János
Juhász István

Női versenyző:
Veres Boglárka

U24:
Fódi Mátyás Dominik

Edző:
Kozák András

Csapatvezető:
Rittlinger Róbert