Már a műhelyben vannak a kerti gépek? De tiszták is?

Lassan véget érnek az őszi teendők a kertekben, de a közterületeken is csökken a munka, ami egyet jelent azzal, hogy a fűkaszák, fűnyírók és egyéb kisgépek kényszerpihenőre mennek. De nem mindegy, hogy ezek az eszközök milyen állapotban várják a tavaszi szezont. A STIHL szinte minden termékcsaládjához kínál ápoló készleteket, amikkel könnyedén tisztíthatjuk és óvhatjuk meg értékes eszközeinket.

Már a műhelyben vannak a kerti gépek? De tiszták is?

Mi történik, ha nem ápoljuk megfelelően kerti gépeinket? Azok veszítenek hatékonyságukból, vizuálisan sem mutatnak majd túl jó, de ami talán a legfontosabb: hamarabb elromlanak, az alkatrészek előbb kopnak el, így gyakrabban kell költeni javításra, alkatrész-cserére. Van azonban lehetőség arra, hogy a kockázatokat a lehető leghatékonyabban csökkentsük, a bajt nagy eséllyel megelőzzük. A STIHL számos terméket kínál a felhasználóknak, ráadásul gépcsaládokhoz összeállított készleteket is javasolnak.

Sövénynyírótól a robotfűnyíróig

A HS sövényvágókhoz a STIHL „Cleaning and Care” csomagja például egy 300 milliliteres SuperClean gyantaoldó spray-t, és egy 80 grammos MultiLub tubusos hajtóműzsírt kínál, amivel valamennyi sövénynyíró hatékonyan és gyorsan megtisztítható, még tűlevelűek ápolása után is. De más csomagra van szükség, ha a fűkasza ápolásáról kell gondoskodnunk. Ebben az esetben már a Multispray és a Superlub található a dobozban. Sőt, a STIHL ezekben az esetekben egy bővített, „PLUS” tisztítókészletet is ajánl, amiben vagy további termékek vagy nagyobb kiszerelésű flakonok találhatók.

Az egyre inkább terjedő, és folyamatosan fejlődő iMOW robotfűnyírók szintén speciális csomagokat kaptak mind a vágószerkezet, mind a borítás tisztítására. Az alap csomag tartalmaz egy Multiclean tisztítót, ami mellé kefe és mikroszálas törlőkendő is jár. A PLUS esetében mindez kiegészül még egy törlőkendővel és egy táskával, hogy a műhelyben se kallódjanak el a tartozékok.

Multiclean? Varioclean? Mit is tudnak?

A Multiclean egyébként a STIHL univerzális tisztítószere, ami alkalmazható műanyag, fém, gumi és lakkozott felületeknél még a legmakacsabb szennyeződések eltávolítására is. Elbánik az olajjal, a bioolajjal és a gyantával, de természetesen a fűfoltokkal is.

A Varioclean egy speciális tisztítószer olajmaradványok oldásához, valamint a gépburkolatok és a STIHL HD2 szűrők, a drótszűrők vagy a PA-szűrők tisztításához.

Amennyiben rozsdával van dolgunk, vagy a Superclean vagy a Multispray termékek ajánlottak, utóbbi a kátránnyal is elbánik. Kontaktspray-ként mindkét anyag segít a korrózióvédelemben, valamint kenőanyagként is szolgálnak.

A fűrészekről se feledkezzünk meg!

Az egyik legösszetettebb feladat a láncfűrészek tisztítása, amihez a STIHL természetesen szintén kínál speciális tisztítókészletet, ami egy horonykaparót is tartalmaz. Ennek segítségével a vezetőlemezből könnyedén eltávolítható az olajmaradvány. A különböző felületekre, burkolatokra a gyártó a VarioClean ECO, valamint egy mikroszálas rongy használatát javasolja, míg egy ecsettel a bordák takaríthatók ki. A durvább szennyeződésekre természetesen szintén bármikor alkalmazható a horonykaparó. Bár a láncfűrészek sok felhasználónál még a következő hónapokban is aktívak lehetnek, nem árt, ha a szükséges ápolási feladatokat minden egyes favágás után elvégezzük.

Odafigyelés és karbantartás nélkül nem megy

A STIHL minden eszköze a megbízhatóságon alapszik, ám ehhez elengedhetetlen a tulajdonos gondos keze, odafigyelése, és a rendszeres karbantartás. A készletek használata mellett a szakemberek azt javasolják, hogy ne maradjon el az őszi-téli átvizsgálás sem. A hideg évszakban érdemes felkeresni a STIHL szakkereskedéseit, ahol a teljes átvizsgálás mellett a felmerülő alkatrész-cserékről, javításokról is gondoskodnak a szakemberek.

Induljanak zökkenőmentesen a tavaszi munkák néhány hónap múlva!