Könyvajánló: Az erdészet és vadászat mecénása

Ezzel a címmel jelent meg kötet dr. Balassa Gyula, az Országos Erdészeti Főigazgatóság egykori vezetőjének életéről. A könyv szerzője Fáczányi Ödön. A "főerdész és fővadász" még élő kollégái, a szakma képviselői elismeréssel emlékeznek a 40 éve elhunyt szakemberre - olvashatjuk a könyv fülszövegében.

Könyvajánló: Az erdészet és vadászat mecénása

A könyv fülszövege:

Dr. Balassa Gyulát 1945 közepén választották főispánnak Nógrád-Hont vármegyében, ahonnan országos rendőrfőkapitánynak nevezték ki altábornagyi rangban miniszterhelyettesi beosztással. Nem volt könnyű kor 1945 nyara sem, ahogy nem volt az a következő sem. Ismertek a háborús károk emberi és anyagi vonatkozásai, ugyancsak az újjászerveződő pártok harcai a hatalomért. A főispán, majd a rendőrfőkapitány szenvedő alanya is ezeknek a küzdelmeknek, melyek a korszak jellemzőjeként koncepciós perekbe torkollottak – Balassa ítélete 12 évi börtön és teljes vagyonelkobzás volt. 1955-ben szabadult és a következő évben nevezték ki az Országos Erdészeti Főigazgatóság vezetőjének. Aranykora következett „főerdészként és fővadászként”, amelyet befejezésként megfejelt a pilisi tevékenysége. A még élő kollégái, a szakma és a hivatás képviselői tisztelettel és elismeréssel emlékeznek a 40 éve elhunyt emberséges vezetőjükre. Ez a könyv egy erdészet- és vadászattörténeti fehér folt eltávolítását szolgálja.

faczanyi_odon_dr_balassa_gyula_elete_borito

A könyv kapható a Nimród Vadászújság szerkesztőségében, ára: 4000 forint. Megrendelés, további információ: nimrod91@nimrod.hu.

(Vadász-Világ)

 erdomezolike