Jöhet a 20 éves vadgazdálkodási üzemterv és a mínusz pont - Megnyílt a FeHoVa!

Február 12-én délelőtt 11 órakor hivatalosan is megnyílt hazánk legrangosabb vadászati kiállítása, a FeHoVa. A rendezvényen a készülő vadászati törvényről is szó esett.
Jöhet a 20 éves vadgazdálkodási üzemterv és a mínusz pont - Megnyílt a FeHoVa!
Teljes FeHoVa 2015 képgaléria >>>   A megnyitón elsőként Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója köszöntette a zöldruhások népes seregét, a vadászokat és horgászokat. A FeHoVa idén először két pavilonra bővült, és kiemelt szerepet a vadgasztronómia. "Szinte a gyantás erdőillatot éreztem, amikor körbejártam a kiállítást" - mondta Ganczer Gábor, aki azt is elárulta, hogy szeretnék, ha vadászati világkiállításnak is helyet adhatnának az elkövetkezendő években. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke beszédében hangsúlyozta; "A természetvédelem és a vadászat nem áll szemben egymással, azok egymásra épülnek". Rámutatott, hogy több faj éppen a fenntartható vadgazdálkodásnak köszönheti azt, hogy megmenekült a kihalástól.

fehova_megnyito_1

Vadgasztronómia és új vadászati törvény Semjén Zsolt beszédében dicsérte a Földművelésügyi Minisztériumot, hogy a vadhús népszerűsítésére egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek. A vadgasztronómia véleménye szerint ugyanis fontos a vadászat jobb megítélése szempontjából. A miniszterelnök-helyettes örömét fejezte ki, hogy Hatvan után egyre több helyen jönnek létre vadászati múzeumok, kiállítások. Beszédének kiemelt témája volt az új vadászati törvény, amelynek három sarkallatos pontját emelte ki. A tervek szerint az eddigi 10 éves üzemterveket felemelik 20 évesre, ezzel erősítve a fenntartható vadgazdálkodást. Emellett fontos, hogy 3000 hektárnál kisebb vadásztársaság nem létesülhetne az országban, és azok hátárát is ökológiai, földrajzi szempont szerint jelölnék ki. További terv, hogy a trófeabírálat során visszahoznák a szankciókat, újra lennének mínuszpontok. "Ezt nevelő célzattal tennénk" - tette hozzá Semjén Zsolt, aki a vadkárbecslés problémáiról is beszélt. "Ha a vad egyet harap az még nem kár" - mondta, majd hozzátette, hogy tudomásul kell venni, hogy egy bizonyos mennyiség a vadé, legyen az erdő vagy mező. Az OMVV elnöke kiemelte a vadászatra jogosultak, de az erdőgazdálkodók és a mezőgazdasági termelők felelősségét is a témában. Végezetül a jövőbeli vadászati világkiállítás kapcsán hangsúlyozta; szeretnék, ha létrejönne. Sikerre vannak ítélve az állami erdészetek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter többek között az állami erdőgazdaságokat érintő változásokról beszélt a FeHoVa megnyitóján, hiszen a 22 Zrt. a közelmúltban az FM-hez került. "Az állami erdészeti vállalatok összefogásra és sikerre vannak ítélve" - hangsúlyozta. A miniszter szintén szóba hozta a vadgasztronómiát. Mint mondta, szeretnék, ha a magyar vadhúsnak olyan neve lenne mint a tokaji bor vagy a herendi porcelán, de ehhez évek kemény munkája kell.

fehova_megnyito_2

A rendezvény végén Szűcs Lajos, a MOHOSZ elnöke és George Aman, a CIC elnökhelyettese is köszöntötte a vendégeket. [caption id="attachment_16215" align="aligncenter" width="560"]fehova_megnyito_3 George Aman, a CIC elnökhelyettese[/caption] Az Erdő-Mező a FeHoVa ideje alatt nyereményjátékkal és az Erdő-Mező Magazin vadászati különszámával várja a látogatókat az A pavilon 310 B1 standján!

fehova_27

(Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu) erdomezolike