Hatalmasat fejlődött a magyar faápoló szakma, és ezt meg is mutatták a Margit-szigeten (+KÉPEK)

Színvonalas pályákon, látványos versenyen mutathatták meg tudásukat magyar és külföldi faápolók a Margit-szigeten július utolsó hétvégéjén. A jubileumi, V. Faápoló Magyar Bajnokságon 25 szakember teljesítette az öt versenyfeladatot, ami minden esetben a tényleges munkát imitálta: a dobózsinór dobást, a gyorsmászás két változatát, a társmentést vagy éppen a munkamászást.

Hatalmasat fejlődött a magyar faápoló szakma, és ezt meg is mutatták a Margit-szigeten (+KÉPEK)

VIDEÓ HAMAROSAN!

Teljes képgaléria az V. Faápoló Magyar Bajnokságról >>>

A mezőny rendkívül erős volt, amit az is bizonyít, hogy David Sedlak korábbi Európa-bajnok például 27 másodperc alatt ért a bükkfa tetejére. De az ötödik Faápoló Magyar Bajnokságon ott volt például Kmety Krisztián többszörös osztrák bajnok faápoló is, aki Ausztriában végzi ezt a nem mindennapi munkát, és aki minden versenyszámban dobogóra állhatott a hétvége során. 

Hibázni, hibázni... és kijavítani

"A titka az egésznek egy kicsi alázat, valamint a folyamatos munka. Eközben pedig nagyon sokat kell hibázni, amit mindig ki kell javítani. A kudarcokból lehet tanulni, azokból nagyon pozitívan lehet kijönni" - fogalmazott az Erdő-Mező erdészeti portál kérdésére Kmety Krisztián, aki hozzátette, hogy a versenyeken való részvétel nagy hatással van a mindennapi munkájára, amikor ugyanis egy bajnokságra készül, még jobban figyel a mozdulataira, amik így pontosabban, precízebben rögzülnek. 

faapolo_magyar_bajnoksag_2019_45 

A többszörös osztrák bajnok az Erdő-Mezőnek azt is elmondta, hogy úgy érzi, a csúcsra ért a magyar faápolók megmérettetése, ugyanis nagyon színvonalas volt a szervezés, a lebonyolítás és a pályák kialakítása is profi munka eredménye.

Ne hagyd ki a következő faápoló bajnokságot!

Lajkó Bendegúz, a Faápoló Magyar Bajnokság főszervezője szerint mindenkinek érdemes részt venni az ilyen és ehhez hasonló versenyeken, hiszen a jó hangulat és az izgalmak mellett a szakmai tapasztalatcserére, az új, gyakorlati információk szerzésére is lehetőség nyílik. faapolo_magyar_bajnoksag_2019_1 

"Nagyon sok olyan emberrel találkozom, aki fél eljönni egy ilyen versenyre. Őket nagyon nehéz meggyőzni arról, hogy igenis próbálják ki magukat, ne tartsanak attól, hogy esetleg leszerepelnek, kinevetik őket. Ez nem erről szól. Én is nagyon sokat kaptam a külföldi, főleg a lengyelországi versenyektől, mert végig tudtam nézni, hogy másik húsz szakember hogyan old meg egy adott feladatot. Láttam, hogy miként használják ugyanazt a felszerelést, amit én" - hangsúlyozta a magyar faápolás úttörő szakembere.

Így használd a fűrészedet - a fa tetején

A verseny egyik legfontosabb célja, hogy még jobban rögzüljenek a magasban végzett munka során betartandó munkavédelmi szabályok, biztonságos mozdulatok. Erre pedig kiváló példa volt a munkamászás, ami során ugyan ténylegesen nem fűrészeltek a szakemberek, de azt az adott testhelyzetben már könnyedén meg tudták volna oldani, hiszen a stabilitásukat egy kongatással kellett bizonyítaniuk. 

faapolo_magyar_bajnoksag_2019_31 

"Ennél a feladatnál imitálni kellett egy ág levágását. Maga a tényleges művelet már csak egy utolsó, befejező mozdulat, aminél sokkal fontosabb, hogy a versenyző a munkapozícióban hogyan helyezi el saját magát, hogy a versenyző mindkét keze szabad legyen, hogy biztonságos ki legyen horgonyozva. Fontos az is, hogy biztonságosan mozgassa a láncfűrészt a háta mögött. Ez a versenyfeladat abban is segít, hogy rögzüljenek ezek a helyes mozdulatok, legyen szó kézi vagy motorfűrészről" - hangsúlyozta Lajkó Bendegúz.

STIHLusosan a fa tetején

Bár rendkívül biztonságos gép, a STIHL MS 150 TC faápoló láncfűrészét is csak a szabályok pontos betartása mellett szabad használni. A német gyártó legkönnyebb, 2,6 kilogrammos motorfűrésze nagy segítség lehet a fa tetején dolgozó faápolóknak, annak kialakítása például megszüntette a visszarúgás esélyét. 

faapolo_magyar_bajnoksag_2019_58 

"Ezen az eszközön egy negyedes, 1,1 milliméter szemvastagságú lánc található, ami kifejezetten a vékonyabb ágakhoz, lombban történő vágásokhoz ajánlott. A korábbi típusokat nagyobb láncokkal használtam, így amikor megláttam ezt, nagyon szkeptikus voltam. Az első használat után viszont kiderült, hogy jól működik, hatékonyan lehet dolgozni vele. Emellett elképesztően kevés volt a láncfűrész üzemanyag-fogyasztása" - tudtuk meg a Margit-szigeten felállított STIHL standon Dezső Gábortól, aki a vállalat képviseletében rengeteg gyakorlati információval várta az érdeklődőket, hiszen maga is faápolóként dolgozik.

Folyamatos fejlődésben a magyar faápoló szakma

Az V. Faápoló Magyar Bajnokságon egyértelműen látszott a szakmai fejlődés, ami néhány éve erőteljesen elindult hazánkban. A magyar szakemberek egyre profibbak, egyre képzettebbek, ám fejlődni még mindig van hova. 

faapolo_magyar_bajnoksag_2019_24 

"Én azt mondom, hogy akik elkezdtek ezzel a kötéltechnikával végzett faápolással vagy favágással foglalkozni, azokban megnőtt az igény mind a technikai fejlődésre, mind pedig a szakmai fejlődésre. Ezt jól tükrözi az is, hogy a Magyar Faápolók Egyesülete le tudott fektetni egy faápoló képzést. Ezt elvégezve már tizennyolcan faápoló technikusként dolgozhatnak, és hozzájuk tartozik már 50-60 faápoló szakmérnök is" - mondta el az Erdő-Mezőnek Lajkó Bendegúz. A szakember hozzátette, hogy tapasztalatai szerint ezzel párhuzamosan az ügyfélkör igényessége is változott, egyre többen döntenek úgy, hogy papírral, szakmával rendelkező faápolóval végeztetik el a munkát, még ha az valamivel drágább is.

 faapolo_magyar_bajnoksag_2019_35

Profi pályák a kezdőknek is

A pálya építése során a szervezők számára a legkomolyabb feladat az volt, hogy a profi faápolókat is új kihívás várja, eközben viszont az új versenyzők is teljesíteni tudják a faladatokat, ne menjen el a kedvük a versenyzéstől. A Margit-szigeten ezt sikerült elérni, az első alkalommal rajthoz állók is szép eredményeket értek el a hajmeresztő magasságban.

 faapolo_magyar_bajnoksag_2019_9 

"Évről évre mindig vannak új versenyzők, amit nagyon fontosnak tartok" - húzta alá Lajkó Bendegúz, aki szerint a magyar faápolók tényleg komoly fejlődésen mentek át. Ennek köszönhető az is, hogy évről-évre egyre színvonalasabb pályákat lehet kiépíteni. Egyre bonyolultabbak lettek a mentési feladatok, a dobózsinort is egyre magasabbra kellett feldobni.

Kiss Zsolt a dobogó tetején

Az V. Faápoló Magyar Bajnokságot végül Kiss Zsolt nyerte meg, mögötte másodikként Kiss Dávid, harmadikként Velki Péter végzett még dobogós helyen, míg Tóth Balázs és Kovács Róbert megosztottan lett negyedik. De bátran kijelenthető, hogy a tapasztalatszerzés mindenki számára felért egy aranyéremmel, hiszen a begyűjtött információk komoly segítséget nyújtanak majd a hétköznapi munka során. 

faapolo_magyar_bajnoksag_2019_18 

A hétvége során nemcsak a versenyzők érezhették jól magukat a szakmai versenyen, hiszen a Margit-szigeten sétálók, biciklizők folyamatosan bele-belenéztek a megmérettetés látványos pillanataiba. Ez nem meglepő, hiszen elképesztő volt, amint a hatalmas platán felső ágain pókemberként ugráló faápolók különböző imitált vágási feladatokat végeztek el, néhány méterrel távolabb pedig egy "bajba jutott" bábut hoztak le szakszerűen a versenyzők egy tölgy 4-5 méter magas ágáról. Mindezek mellett pedig egy STIHL Timbersports bemutató is várta a látogatókat Bozsó Zoltán és Rittlinger Róbert részvételével. 

faapolo_magyar_bajnoksag_2019_54 

A lécet tehát mind a versenyzők, mind pedig a szervezők magasra tették, így kíváncsian várjuk, milyen lesz a 6. Faápoló Magyar Bajnokság 2020-ban.

V. Faápoló Magyar Bajnokság eredményei:

ÖSSZESÍTÉS: 1. Kiss Zsolt 2. Kiss Dávid 3. Velki Péter 4. Tóth Balázs / Kovács Róbert 

Open Ascent 1. Tóth Balázs 2. Kiss Zsolt 3. Kmety Krisztián 

Dobózsinór dobás 1. Kiss Dávid 2. Kovács Róbert 3. Kmety Krisztián 

Társmentés 1. Kiss Zsolt 2. Kmety Krisztián 3. Kovács Róbert 

Imitált munkamászás 1. Tóth Balázs 2. Kmety Krisztián 3. Velki Péter 

Gyorsmászás 1. Kiss Dávid 2. Kovács Róbert 3. Kmety Krisztián

(Gribek Dániel - Erdő-Mező Online - Fotók: Gribek Tímea)