Hagyományos, mégis rendhagyó mezőgazdasági gépbemutató Baranyában (+VIDEÓ)

A nagy mennyiségű eső után hiába volt az ideálisnál sokkal nedvesebb a talaj, és a koronavírus miatt hiába maradt el a Szentlőrinci Gazdanapok nagy rendezvénye, a szokásos helyszínen azért idén is tartottak gépbemutatót a település határában. A Baranya Megyei Vállalkozási Központ huszonhetedik alkalommal rendezte volna meg a régió legnagyobb agráreseményét, amiből végül a pandémia okán csak egy szerényebb, kisebb esemény lett.
Hagyományos, mégis rendhagyó mezőgazdasági gépbemutató Baranyában (+VIDEÓ)
Szakmai látnivalókban azonban így nem volt hiány, hiszen számos gépforgalmazó vett részt a regionális programon. Felsorakoztak például a Massey Ferguson koromfekete IDEAL kombájnjai, amelyekből eddig nem sok helyszínen láthattunk hármat egymás mellett.

A legújabb és legerősebb Zetor traktor

A szentlőrinci gépshow-n tucatnyinál is több gépkapcsolatot lehetett megtekinteni augusztus 18-án és 19-én, és bár a bemutató során az erőgépekről kevesebb információ hangzott el, közöttük is volt érdekesség, például a Zetor két éve megjelent, 170 lóerő teljesítményű típusa. A klasszikus, kultikus márka a magyar mezőgazdaságban is fontos szerepet játszott, ám napjainkban már új kihívásokra kellett választ adni, amit a gyártó meg is tett. „A Zetor teljes átalakulások ment keresztül a 150, 160 és 170 lóerő teljesítménykategóriában. Négy éve megjelent a 150 HD traktor, két éve pedig a Crystal 170 HD-t is megismerhették a gazdálkodók. A névválasztás nem véletlen, hiszen a régi Zetor Crystal nagyon népszerű volt, de ennek a most is látható Crystalnak már semmi köze a korábbihoz. Hathengeres Deutz motorral, saját fejlesztésű, automata váltóval és elektrohidraulikus rendszerrel látták el” – mondta el kérdésemre a rendezvényen Kasó Tamás, a pécsi székhelyű K&B Gépudvar Kft. ügyvezetője. created by dji camera A szakember hozzátette, hogy az új Zetor traktorok minden szempontból felveszik a versenyt a nyugati konkurensekkel, hiszen az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően minden olyan kiegészítővel ellátható, amivel bármely más traktor – természetesen a precíziós gazdálkodás igényeinek is megfelel.

Zalában is bizonyított a Güttler hengere

A bemutatott gépekre sok gazdálkodó volt kíváncsi, ráadásul nem csak Baranya megyéből érkeztek vendégek. Olyan Zala megyei termelővel is találkoztam, aki már 2003 óta használ Güttler munkagépet otthonában, és most arra volt kíváncsi, milyen irányban fejleszthetné gazdaságát a gyártó segítségével. A lassan húsz éves Güttler Ökonom henger ugyanis azóta nagyon jól működik. Helyes használat mellett sem a szárazságban, sem az idei, csapadékos időjárás mellett nem hagyta cserben tulajdonosát, Molnár Zoltánt. „Ezeken a talajokon is jól vizsgázott a gép. Hiába volt nagyon nagy mennyiségű csapadék, hiszen néhány napon belül 170 milliméter esőt kaptunk, mivel tudtunk várni a tarlóhántással, optimális körülmények között végezhettük el a munkát” – magyarázta kérdésemre a becsehelyi termelő. created by dji camera A szakember érdeklődésemre azt is elmondta, hogy a kalászos gabona bokrosodására szintén nagyon jó hatással van a tavaszi hengerezés. „Alacsonyabb lesz a növény, és emiatt nem kell félnünk attól, hogy megdől a búzánk” – magyarázta Molnár Zoltán.

Nedvesebb talajon is jól alkalmazható a Quivogne gépei

Két munkagéppel vettek részt a szentlőrinci szántóföldi gépbemutatón a francia gyártó, a Quivogne magyarországi importőrei. A rendezvényen Szeredai Jenővel, a nyugati országrész márkaképviselőjével beszélgettem. „Sajnos, az időjárás nem engedte, hogy optimális körülmények legyenek, ezért nem igazán látványos a bemutató, de azt gondolom, hogy a rosszabb viszonyokkal is megbirkóztak a gépeink. A második legnagyobb méretű lazítónkat hoztuk el, aminek nagy a vázmagassága, óriási az átömlési keresztmetszete, így nem fog eltömődni. Ráadásul nálunk van egy plusz opció, ez a tandem-ékgyűrűs henger, amit a talaj hatékonyabb lezárásához ajánlunk.” [caption id="attachment_62933" align="aligncenter" width="1000"]created by dji camera created by dji camera[/caption] Szintén nagy átömlési keresztmetszettel rendelkezik a másik bemutatott gép, a Quivogne rövidtárcsája. Nagy a tárcsatengelyek közötti távolság, a szállítókerék a pattogás elkerülése érdekében pedig nem hátul, hanem a lezáróhenger és a hátsó tárcsasor között helyezkednek el. Szeredai Jenő szerint az eszköz szinte minden talajtípusra és minden körülményre ideális, így kiváló választás lehet a termelők számára.

*

Szakmai látnivaló tehát 2020-ban is akadt bőven Pécs közelében, igaz, a hagyományos, teljes hétvégén át tartó Szentlőrinci Gazdanapok a koronavírus miatt nagyon hiányzott a régióban termelőknek. Remélhetőleg 2021-ben ismét a szokott módon találkozhat a baranyai gazdatársadalom. (Gribek Dániel - Agrofórum Online)