Fenyő fűrészáru árak változása világszerte

A fenyő fűrészáru árak idén ősszel csökkenő tendenciát mutattak az USA-ban, Oroszországban és Japánban, mialatt Kínában és a skandináv országokban emelkedtek - jelentette a Wood Resource Quarterly (WRQ).

Fenyő fűrészáru árak változása világszerte

A Kínába importált fenyő fűrészáru árak idén ősszel növekedtek, mialatt Japánban az ingatlanpiac gyengülésével estek. Az USA-ban a fűrészáru árak a harmadik negyedévben lefelé mozogtak, miközben még mindig az elmúlt 10 évben mért legmagasabb szint közelében maradtak - állítja a WRQ. A skandináv országokban és Oroszországban a fűrészáru export nőtt az európai és a MENA országok kulcsfontosságú piacainak magasabb faáru igénye miatt. A fenyő fűrészáru iránti igény a nagy recesszió óta világszerte folyamatosan nő. A nagyobb mennyiségű felhasználás a 2014-es szállításokkal a globális fűrészáru kereskedelem növekedését eredményezte, jó úton haladva a 2007 óta mért legmagasabb szint felé - közölte a WRQ. Az alábbiakban egy rövid kivonat olvasható az újonnan megjelent WRQ jelentésből, ami a kulcsfontosságú piacokon történt 2014 őszi fejleményeket mutatja be.

Észak-Európa

A fűrészáru árak Svédországban és Finnországban egyaránt növekvő tendenciát mutatnak 2012 eleje óta, és a 2014. év harmadik negyedévében, 3 és fél éves időszakot tekintve, a legmagasabb szinten álltak. A svéd fűrészáru exportok 7 százalékkal növekedtek az év első 8 hónapjában, és a teljes szállítási mennyiség 2014-ben az előrejelzések szerint a 2008 óta mért legmagasabb szinten lesz. Egyiptomban, az Egyesült Királyságban és Dániában a piacok különösen nőttek az idén.

Oroszország

A gyengülő valutának köszönhetően előnyt élvező orosz fűrészáru exportőrök növelték a kiviteli mennyiséget a nyár folyamán és ősszel, rekordmagasságot érve el a 2014. év harmadik negyedévi szállításokkal. A legnagyobb exportnövekedés Kínába irányult, amely az orosz fűrészáru legnagyobb piaca, és ahová az ez évi első 9 hónapban történt szállítások 11 százalékkal magasabbak voltak az előző év azonos időszakához képest. A 2014. év második és harmadik negyedéve alatt exportált fűrészáru átlagértéke enyhén csökkent.

Egyesült Államok

Miután a fűrészáru árak a nyár végén tetőztek az USA-ban, az ősz folyamán már csökkenő tendenciát mutattak és novemberben 10 százalékkal voltak az augusztusi ár alatt, amivel a déli sárga fenyő (SYP) legnagyobb árcsökkenését produkálták. A random hosszúságú fűrészáru árindex idén ősszel szintén esett (15 közös minőség összetétele Észak-Amerikában). A legutóbbi csökkenés ellenére az index az elmúlt tíz évben látottaknál is magasabb szinthez közeledik.

Japán

Japánban az ingatlanpiac ez évben veszteséget szenvedett a gazdaságra nagy hatást gyakoroló áprilisi forgalmi-adó növelés következtében. Az építőiparban bekövetkezett csökkent aktivitás kihatással volt a fűrészáru keresletre, a hazai gyártás csökkent és a behozatali értékek 16 százalékot estek. Idén ősszel a belföldi és az importált fűrészáru árak is egyaránt csökkentek az év első feléhez képest.

Kína

Az ingatlanértékesítések csökkenése ellenére Kína 5 százalékkal növelte a fenyő fűrészáru behozatalt az év első 9 hónapjában, a 2013. év azonos időszakához képest - jelentette a WRQ (www.woodprices.com). A 2014. év harmadik negyedévi behozatali érték valójában a második legmagasabb rögzített negyedéves import érték volt. A fenyő fűrészárura vonatkozó átlagos behozatali árak majdnem 5 éve növekvő tendenciát mutattak és rekord magasságokhoz közelítettek a 2014. év harmadik negyedévében. 

agrar_fordito   

Fordította: Kocsi István, mezőgazdasági szakfordító www.kocsiistvan.webs.com kocsiistvan@freemail.hu 

Forrás: http://www.woodbusinessportal.com/en/news/news_continut.php/Softwood_lumber_prices_have_trended_downward_in_the_US_Russia_and_Japan_this_fall_while_they_have_gone_up_in_China_and_the_Nordic_countries_reports_the_Wood_Resource_Quarterly/id_news__1722

(Erdő-Mező Online - www.erdo-mezo.hu)

 erdomezolike