Farkasszörnnyel csökkentik a vadkár mértékét Japánban

Japánban a hamarosan 65 cm hosszú, 50 cm magas, egészen élethű, vörös szemű "farkasszörnnyel" védekeznek a vadkár ellen. A "Super Monster Wolf" a kísérletek során olyan jól teljesített, hogy jövő hónaptól a sorozatgyártás is megindul, így a szigetországban egyre több helyen tűnhet majd fel a nem mindennapi "teremtmény".
Farkasszörnnyel csökkentik a vadkár mértékét Japánban
A BBC az Asahi Televízió tudósítására hivatkozva cikkében leírta: a farkasszörnyet úgy tervezték, hogy a vaddisznókat távol tartsa a rizsföldektől. Az első kísérletet Kisarazu város közelében végezték el tavaly júliusban. A módszer viszonylag egyszerű: mikor a robotlény egy közeledő állatot észlel, a szeme világítani kezd, amit ordítás követ. A műfarkasok napelemes akkumulátorokat használnak, és többféle üvöltő hangot is hallatnak.
farkasszorny A BBC cikke szerint a vadkár okozta termésveszteség jelentősen csökkent azokon a területeken, ahol a "Super Monster Wolf" működött. A tapasztalatok szerint ráadásul a kísérteties robot sokkal hatékonyabb mint egy villanypásztor, bár még nem olcsó technika, egy farkas ugyanis 514 000 jen, vagyis több mint 1,2 millió forint, de a tervek szerint bérelni is lehet majd.   Nagy kérdés, hogy egy japán siker esetén a "farkasszörnyek" más országokban is megjelennek-e, például Európában, az viszont biztos, hogy nem találkoznánk egy ilyen robottal éjszaka az erdőben...
(BBC nyomán Erdő-Mező Online) erdomezolike