Az ideinél melegebb szeptember még nem volt

2020 szeptembere minden korábbi év azonos hónapjánál melegebb volt, mióta rendelkezésre állnak hőmérsékleti adatok – derül ki a Copernicus Climate Change Service (C3S) nevű európai uniós klímamegfigyelő program jelentéséből.
Az ideinél melegebb szeptember még nem volt
A szervezet közleménye szerint az idei szeptember átlagosan 0,63 Celsius-fokkal volt melegebb az 1981-2010 közötti 30 éves referenciaidőszaknál. Az eddigi rekordot a tavalyi szeptember tartotta, annál 0,05 Celsius-fokkal volt melegebb az idei. A rekord hónapon belül megfigyelhetők területi eltérések, Szibériában például az elmúlt időszakhoz hasonlóanntovábbra is jóval az átlag feletti hőmérsékleteket mértek. Európában a globálisnál is nagyobb mértékű volt a hőmérséklet-növekedés a referenciaidőszakhoz képest. A kontinensen is rekordmeleg volt az idei szeptember, 0,2 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet, mint az eddigi rekorder 2018-as hónapban. [caption id="attachment_49611" align="aligncenter" width="600"]Barcs, 2017. szeptember 29.  Gímszarvas bika (Cervus elaphus) szarvasbõgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2017. szeptember 21-én. MTI Fotó: Kovács Attila Barcs, 2017. szeptember 29.
Gímszarvas bika (Cervus elaphus) szarvasbõgés idején a SEFAG Zrt. Barcsi Erdészetének területén 2017. szeptember 21-én.
MTI Fotó: Kovács Attila[/caption] A 2020-as év hőmérséklet-ingadozásai eddig hasonló mintázatot mutatnak a 2016-oséhoz, amely a valaha mért legmelegebb év volt. Az, hogy az idei lesz-e minden idők legmelegebbike, az olyan éghajlati jelenségek hatásának erőssége fogja eldönteni, mint a La Niña. idojaras_2020szeptember_1 Eközben az északi-sarkvidéki jégtakaró kiterjedése a második legkisebb volt a hónapban a mérések kezdete óta, és közelíti a 2012. szeptemberi negatív rekordot. A sarkvidéki jégnek van egy éven belüli természetes fluktuációja: a kiterjedése maximumát március környékén éri el, majd kora tavasztól csökkenni kezd, és a nyár végén, általában szeptemberben éri el a minimumát, hogy utána újból növekedésnek induljon. A jégtakaró azonban ezt a ciklikusságot figyelembe véve is jelentősen visszaszorult a műholdmegfigyelések 1979-es megkezdése óta. idojaras_2020szeptember_2 (Telex.hu)