Az erdőtüzek felszámolására specializálódnak a katasztrófavédelem új tűzoltóautói

Erdő- és vegetációs tüzek terjedésének hatékonyabb megakadályozását segítik majd azok a tűzoltó gépjárművek, amelyeket a közlejövőben szerez be a katasztrófavédelem – tájékoztat honlapján a főigazgatóság.

Az erdőtüzek felszámolására specializálódnak a katasztrófavédelem új tűzoltóautói

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a projekt célja a gépjárműtechnikai állomány fejlesztése olyan komplex tűzoltó gépjárműfecskendőkkel, amelyekkel hatékonyan meg lehet akadályozni az erdő- és vegetációs tüzek terjedését, emellett más összetett, speciális feladatok elvégzésére is használhatóak. 

A közleményből kiderül, a katasztrófavédelem olyan gépjárművekkel gazdagodik a közeljövőben, amelyek nehéz domborzati körülmények között is alkalmazhatóak; az erdőtüzek gyors körülhatárolását segítő avaroltóval is felszereltek; menet közben szivattyúüzemre állíthatóak, ezáltal folyamatosan lehet velük oltani; speciális erdőtűzoltó szakfelszereléseket tartalmaznak.

A komplex gépjárműfecskendők modern, energiahatékony, akkumulátoros eszközökkel is felszereltek, ezért nemcsak tűzoltási feladatokra, hanem műszaki mentésre is használhatóak. A könnyen kezelhető, mobil műszaki mentő eszközökkel az erdőkben, külterületeken, tanyákon, gazdálkodó létesítményekben bekövetkezett káresetek is könnyebben felszámolhatóak.

A projekt keretében harminchét gépjárműfecskendő beszerzése várható. A főváros és valamennyi vármegyei igazgatóság járműparkja gyarapodik majd ilyen korszerű járművekkel.

Hozzátették, a projekt az Európai Unió 10 milliárd 100 millió forintos vissza nem térítendő támogatásából, a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.