Klára napja
Nincs olyan kezdő erdőjáró, aki még ne találkozott volna az erdei szederrel. Ez a nadrágszaggatóan tüskés félcserje domb- és hegyvidéki erdeinkben szinte mindenütt előfordul, ahol megbomlott a zárt lombsátor, és a félárnyéknál jobb fényviszonyok uralkodnak.
Számára ideális körülmények között embermagas, áthatolhatatlan bozótokat képes alkotni.
Gyümölcse vitamindús csemege, élvezeti cikk, a levele révén pedig közismert gyógynövény.
Az idősebbek emlékezete szerint egykor augusztus 20. után indult a szeder érése, mostanában a forró nyári időszakok ezt akár két-három héttel is korábbra hozzák. Kirándulásainkon az erdőszegélyeken, tisztások szélein biztosan találkozhatunk vele, kékesfekete bogyói csábításának aligha tudunk ellenállni. Hamarosan olyan tömegben érik majd, hogy otthoni fogyasztásra, fagyasztásra, befőzésre is gyűjthetünk belőle.
Ám kint az erdőn, frissen szedve a legfinomabb!
Hol találkozhatunk vele? Mi készülhet belőle a konyhában? Teljes cikk ITT.