A NymE szenátusa ma véleményezi az intézmény tervezett átalakítását

A Nyugat-magyarországi Egyetem szenátusa ma véleményezi az intézmény tervezett átalakítását  írja a kisalfold.hu. Palkovics László államtitkár bízik benne, hogy a testület elfogadja a minisztériummal közösen kialakított koncepciót.
A NymE szenátusa ma véleményezi az intézmény tervezett átalakítását

A Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME) tervezett feldarabolásával kapcsolatban Palkovics László, a fenntartó minisztérium felsőoktatásért felelős államtitkára nyilatkozott a Kisalföldnek.

„A minisztérium mint fenntartó bízik abban, hogy az eddigi működési problémák megszűnnek, a gazdálkodás és a szervezettség stabillá válik. Így további energiákat lehet felszabadítani a képzések minőségének emelése érdekében, ami a legfontosabb célja az átalakításnak" – fejtette ki az államtitkár, aki az átalakítás szükségességét azzal magyarázta, hogy az NYME különböző városokban működő telephelyei korábban folyamatosan jelezték elégedetlenségüket a központi irányítással szemben, s ez kari tanácsi döntésekben is megnyilvánult.

Ehhez hozzájárult az is, hogy az NYME gazdasági egyensúlya évekkel ezelőtt megingott és a folyamatos működést kizárólag többlettámogatások révén sikerülhetett stabilizálni. Az egyetem vezetése a nyár folyamán megvizsgálta az átalakítás egyes változatait és egy bölcs, józan javaslatot tett a változtatásra, egyetértve az átalakítási irányokkal.

A minisztérium az egyetem javaslatait figyelembe véve kérte a szenátust arra például, hogy a szombathelyi karok önállóságára ne a közeljövőben, hanem egy későbbi időpontban és csak meghatározott feltételek teljesülése esetén kerüljön sor. „Bízunk abban, hogy a szenátus a saját vezetői által elkészített javaslatokat komolyan véve alakítja ki véleményét" – tette hozzá az államtitkár.

A mosonmagyaróvári karral kapcsolatban úgy nyilatkozott, hosszú távon az élelmiszer-tudományi terület erősítésére van szükség, de a győri egyetem keretein belül megújuló agrárképzési kínálat eredményeként remélhetőleg ott is növekszik majd a hallgatói létszám. Az NYME Apáczai-karával összefüggésben kifejtette, a győri egyetem vezetői által készített stratégiai koncepció perspektívát és hatékonyabb irányítási struktúrát biztosíthat a kar jövőbeli munkájához.

– Sopronban óvópedagógiát, a győri Apáczain tanítóit, a szombathelyi Savaria Egyetemi Központban tanárképzést folytatnak –, az államtitkár elmondta, a fenntartó nem egyes intézményekben, hanem intézményrendszerben gondolkodik.

Az észak-dunántúli pedagógusképzés fejlesztésében mindhárom oktatási helynek megvan a szerepe. A turizmus-vendéglátás képzés jövőjéről megtudtuk, Győrben és Sopronban is indokoltnak látják a szak indítását, az Apáczai-karhoz tartozó tanszálló használatára pedig a kar átadását követően a majdani soproni hallgatók is jogosultak lesznek.

A Savaria Egyetemi Központ önálló egyetemmé válásával kapcsolatosan az államtitkár kifejtette: a SEK-től és a soproni vezetéstől is várnak lépéseket. Középtávon át kell gondolni a képzési portfólió tisztítását és átalakítását a szombathelyi kari vezetők elképzeléseinek figyelembevételével.

Szükség van az önálló döntéshozatali elvek, szabályok kialakítására a későbbi teljes önállóság előkészítése érdekében. A soproni székhelyen egy erős, nemzetközi hírnevét építő faipari és erdőmérnöki képzési profilra koncentráló ágazati egyetem létrehozása szintén hosszabb távú cél. A jelenleg működő karok átalakítása nem szerepel a tervek között, ezek megfelelően működnek. Viszont ha az egyetem vezetése a karokkal egyetértve a hatékony együttműködés érdekében átszervezéseket kezdeményez, abban a fenntartó partner lesz – tudtuk meg az államtitkártól.

(kisalfold.hu)

erdomezolike