A medvepopulációról és a törvénytelen fakitermelésekről tájékozódik az Európai Parlament

Romániában tesz látogatást hétfőtől csütörtökig az Európai Parlament petíciós bizottságának küldöttsége, hogy a medvetámadásokról és az illegális fakitermelésekről tájékozódjon – közölte Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő.

A medvepopulációról és a törvénytelen fakitermelésekről tájékozódik az Európai Parlament

Az EP petíciós bizottságának küldöttsége Bukarestben kezdte látogatását hétfőn. Az RMDSZ közleményét a Székelyhon.ro tolmácsolta, ami szerint Tánczos Barnáék kedden Sepsiszentgyörgyön és Sugásfürdőn találkoznak a petíció kezdeményezőivel, gazdákkal, áldozatokkal, a sürgősségi szolgálatok vezetőivel, turisztikai szakemberekkel, környezetvédőkkel. Szerdán a képviselők Suceaván tájékozódnak az illegális fakitermelésekről. 

Hozzátették, a küldöttséget elkíséri Vincze Loránt EP-képviselő. Vincze azt nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek, hogy a látogatást indokolttá tevő petíciókkal még az RMDSZ kormányra kerülése előtt fordultak a kezdeményezők az Unió törvényhozó testületéhez, és azóta számos előrelépés történt, de a kérdéses témákat – a medvepopuláció kérdését és az illegális fakivágást – ennek ellenére a közvélemény és az EP látóterében kell tartani. A törvénytelen fakitermelések miatt 2016–2019 között benyújtott petíciók után indították például útjára a SUMAL faanyag-nyomkövető rendszert, amelyet műholdas megfigyelő rendszerrel készül kiegészíteni a kormány. 

Lassacskán a törvényi keret és annak gyakorlatba ültetése tekintetében is irigylésre méltó országgá válunk az Európai Unióban, a know-how-t pedig továbbadhatjuk majd a többi országnak, ahol nagy erdőségek vannak

– nyilatkozta Vincze Loránt. 

Az EP-képviselő szerint medveügyben is jelentős előrelépések történtek, de mivel „nem tehetünk csipet 8000 medvébe”, a nagyvad és az ember együttélésének nehézségeire kell koncentrálni.

Az a lényeg, hogy kiderüljön, milyen nehéz az együttélése az emberrel, a településekkel, hogy bemegy a falvakra, a medvetámadásoknak áldozataik vannak, az okozott károk pedig sokba kerülnek az államnak

– fogalmazott Vincze. 

Hozzátette, fontosnak tartja, hogy az Európai Parlament küldöttsége a helyszínen tájékozódjon a romániai realitásról, és itt győződjön meg arról, hogy a kormány és Tánczos Barna környezetvédelmi miniszternek a problémák rendezésére irányuló döntései jogszerűek.

Nagyon fontos, hogy Brüsszelből az Európai Parlament is támogassa azokat az intézkedéseket, amelyeket Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterként már előkészített. Bízom benne, hogy ez a látogatás hozzájárul ahhoz, hogy saját szemükkel lássák a küldöttség tagjai Sugásfürdőn azt, hogy a medve gyakran bejár a településekre, milyen félelmet okoz az ott élő emberekben, mennyire ellehetetleníti a turizmust, milyen veszélyt jelent a gazdák számára, az erdőszélen lévő farmok, esztenák esetében, és mennyi állat esik áldozatul

 – idézi az EP-képviselőt az RMDSZ közleménye. 

Az EP petíciós bizottsága a romániai látogatás során megbeszélést folytat a környezetvédelmi miniszterrel, belügyminisztériumi illetékesekkel, a Romsilva szakembereivel, civil szervezetekkel, egyesületekkel. A látogatás következtetéseiről jelentés készül, amelyet Brüsszelben tesznek közzé a kapcsolódó ajánlásokkal együtt.