A Margit-sziget fáinak tetején versenyeznek hazánk legjobb faápolói

2019. július 27-28. között izgalmas programlehetőség kínálkozik a Margit-szigeten, ugyanis ott kerül megrendezésre az V. Faápoló Magyar Bajnokság. Az ingyenes rendezvényre szeretettel várunk minden érdeklődőt.

A Margit-sziget fáinak tetején versenyeznek hazánk legjobb faápolói

A kötéltechnikával végzett faápolás-fakitermelés egyike a legnehezebb foglalkozásoknak, ugyanis ebben a veszélytelennek egyáltalán nem mondható szakmában a fizikai erő mellett szükség van a folyamatos figyelemre és elővigyázatosságra is. Az Andreas Stihl Kereskedelmi Kft. már a kezdetek óta szívügyének tekinti a biztonságos, szakszerű munkavégzést és a megfelelő munkakörülmények meglétét, ezért már az első alkalomtól kezdve támogatja a Faápoló Magyar Bajnokságot. Az esemény főszervezője, Lajkó Bendegúz, az ország hivatalosan is legjobb faápolója, a STIHL „profi” arca. Bendegúz már számtalanszor bizonyította szakmai tudását külföldi és belföldi versenyeken. A hobbijai sem átlagosak, hiszen szabadidejében íjászik, solymászik és sziklát is mászik, valamint ő mérte meg a Somogy-megyei Iharosberényi Erdészet területén álló duglászfenyőt, ami 51 méter 65 centiméteres méretével Magyarország legmagasabb fája. 

Stihl_Faapolo_002 

A bajnokságon a nézők öt versenyszámot tekinthetnek meg, amelyek mindegyike a mindennapi munkát mutatja be: imitált munkamászástól Footlock, vagyis lábkulcsos technikával végzett kötélen történő felmászáson, a fa ágain történő gyorsmászáson, a társmentésen át a legnagyobb hozzáértést és tapasztalatot igénylő dobózsinór és súly dobásáig. „A dobósúly és -zsinór dobása az egyik legfontosabb technika a faápolásban. Ezzel a módszerrel juttatják a kötelet a fa koronájába, akár 25-30 méter magasságba”- ismerteti Lajkó Bendegúz a feladatot, majd folytatja: „A versenyen különböző pontértékű ágvillák lesznek kijelölve a fán, amelyekbe a versenyző behúzza a köteleit. A gyorsaság pluszpont, de mínusz pontot is okozhat, ha például a versenyző letör egy gallyat a fáról, vagy kidobja az eszközt a célterületről.” 

Stihl_Faapolo_003

A szervezők a biztonságos és szakszerű munkavégzés mellett magát a szakmát is népszerűsíteni szeretnénk a fiatalok körében. „Szerintem ez a verseny mindenkinek érdekes lehet, függetlenül attól, hogy hobbi favágó, kertész, vagy teljesen laikusként érkezik ki. A faápolással ismerkedőknek pedig kifejezetten ajánlom, mert itt első kézből szerezheti meg a legszükségesebb információkat, ráadásul a hangulat is mindig kitűnő, minden érdeklődőt szeretettel várunk.” – hangsúlyozta ki Bendegúz. 

Az esemény hivatalos Facebook-oldala >>>  

(STIHL)