A klímaváltozást megszenvedte a lucfenyves - Fakitermelés az Ipoly Erdő területén

A Sasok-rétje és a Dornyai turista ház közötti területen álló lucfenyvesek hamarosan jelentős átalakuláson mennek keresztül - hívja fel a figyelmet az Ipoly Erdő Zrt.

A klímaváltozást megszenvedte a lucfenyves - Fakitermelés az Ipoly Erdő területén

Miért van szükség a beavatkozásra?

Az utóbbi években a Somoskőújfalu 104 G és 105 B lucfenyves erdőrészletek súlyos károkat szenvedtek el a klímaváltozás következtében. Az enyhe telek és az aszályos nyarak lehetőséget teremtettek a szúbogár (Ips typographus) elszaporodására, amely a legyengült fenyőfákban jelentős pusztítást végzett. A terület fáinak nagy része mára elszáradt, ami nemcsak a környezetre, hanem a kirándulók biztonságára is veszélyt jelent, hiszen az erdőrészleteket sűrűn látogatott turistaútvonalak veszik körül.

A helyzet sürgős beavatkozást igényel, hogy megelőzzük a további károsodást, és biztosítsuk a látogatók biztonságát. Az elhalt és beteg fák mielőbbi eltávolítása, valamint az újraerdősítés hozzájárul a terület természetes egyensúlyának helyreállításához és hosszú távú megőrzéséhez.

– írja a társaság közleményében.

Hozzátették, a természetvédelmi szempontok maximális figyelembevételével, szoros együttműködésben a Bükki Nemzeti Park szakembereivel, az Ipoly Erdő Zrt. gondosan megtervezte a munkálatokat. A területbejárás során hozott döntések alapján minden erdészeti beavatkozás a természetvédelmi előírások betartásával történik. Fontos megjegyezni, hogy a szóban forgó terület kívül esik a madárfészkelési védelmi zónákon, így a munkálatok nem veszélyeztetik a helyi madárpopulációt.

Az új erdő – A jövő nemzedékeinek öröksége

A terület újraerdősítése során külön figyelmet fordítanak az erdészek arra, hogy az őshonos lombos fafajok – mint a bükk, tölgy, kőris és juhar – erdősítésével egy ellenállóbb és biodiverzitásban gazdagabb erdőt hozzanak létre. Ezek a fajok jobban alkalmazkodnak a változó klimatikus viszonyokhoz, és hosszú távon biztosítják a terület erdővegetációjának stabilitását.

A munkálatok ideje alatt elkerülhetetlen, hogy ideiglenesen lezárjanak néhány turistaútvonalat a balesetek megelőzése érdekében, erről táblákat helyeztek ki az éritnett területeken.