4 olyan egyéni védőfelszerelés, amelyek segíthetnek kiküszöbölni az erdei munkabaleseteket

A nagyteljesítményű gépekkel történő kerti munkák és fakitermelési folyamatok fokozott körültekintést igényelnek a felhasználók részéről. Ahhoz azonban, hogy a balesetek megelőzhetővé váljanak, a szakszerű használati ismeretek mellett bevizsgált védőfelszerelésekre is szükség van.
4 olyan egyéni védőfelszerelés, amelyek segíthetnek kiküszöbölni az erdei munkabaleseteket

Jogszabályi kötelesség betartani és betartatni a biztonságos munkavégzésre vonatkozó előírásokat

A motoros gépek professzionális felhasználói körében gyakran tapasztalható, hogy túlzott magabiztossággal használják ezeket a gépeket, figyelmen kívül hagyják a gyártók által kötelezően előírt biztonsági előírásokat, illetve nem viselik a szintén kötelezően használatos egyéni védőfelszereléseket sem. Pedig ezeket jogszabályok írják elő számukra. STIHL_kep3 Többek között az 1993. évi XCIII. munkavédelmi törvény rögzíti az erre vonatkozó előírásokat, amikor kimondja: „a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket meg kell határozni, azokkal a munkavállalókat el kell látni, rendeltetésszerű használatukra a munkavállalókat ki kell oktatni és az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű használatát meg kell követelni”. Különösen fontos, hogy a motorfűrészek használatakor is minden kötelezően előírt egyéni védőfelszerelést viseljünk. Amennyiben ugyanis ezt elmulasztjuk, súlyos sérüléseket, akár maradandó károsodásokat is elszenvedhetünk. A STIHL szakértői összegyűjtöttek négy olyan védőfelszerelést, amelyek használatával jelentős mértékben csökkenthető a balesetek kockázata. STIHL_kep1

Elengedhetetlen a védősisak és a kesztyű

„A felpattanó fadarabok okozta szem és arcsérülést arcvédővel - amely lehet plexi, vagy rács kialakítású - ellátott kombinált ipari védősisakkal tudjuk megelőzni. A védősisakkal szintén egybeépített hallásvédő fültok pedig a zajterhelés okozta halláskárosodásokat előzi meg” – magyarázzák a STIHL szakértői, akik szerint tökéletes választás lehet a STIHL FUNCTION Universal fejvédő. A sisak ugyanis valamennyi kihívásra egyszerre kínál jó megoldást. Könnyű kialakítású, arcvédője és fültokja egyszerre hatásos, praktikus és kényelmes, akár az egész munkanap során történő viselés esetén is. STIHL_kep4 A szakértők szerint a kéz sérüléseinek megelőzése kizárólag jó minőségű munkakesztyűvel lehetséges. „A FUNCTION DuroGrip nylon kötött kesztyű csúszásmentes kialakításáért a tenyér részen elhelyezett poliuretán réteg felel. A kesztyű kézfej részét viszont jól szellőző anyagból készítették, így a tenyér izzadása sem okoz problémát munka közben.” – mutatnak rá.

Tanúsított vágásvédelem és csúszásmentes talp

Közismert, hogy a fakitermelési műveletek során, és így a darabolás során is a leggyakrabban lábsérülések következnek be a motorfűrészek használata közben, amelynek nagyon súlyos következményei is lehetnek. Éppen ezért elengedhetetlen a vágásbiztos nadrág vagy lábvédő használata. A STIHL szakértői FUNTION ERGO derékszorítós nadrág viselését javasolják, amely kiemelkedő strapabíró képességgel rendelkezik, tanúsított vágásvédelme pedig biztonságos használatot szavatol. „Modern szabással, olajzöld és élénk narancssárga színekben is megvásárolható. A kényelmi funkcióját fokozzák a rugalmas betétei, a szellőzőnyílásai, a megerősített térdrésze, a jó láthatóságról pedig a fényvisszaverő csíkjai gondoskodnak” – fűzik hozzá. STIHL_kep2 Az acélbetétes bőrbakancs feladata, hogy megakadályozza a láb sérüléseit. A STIHL által kereskedelmi forgalomba hozott FUNCTION bőrbakancs külső anyaga magas minőségű, víztaszító marhabőr. A kényelmes viseletet a jól szellőző textilbélések és a párnázott szárrész teszi lehetővé. A strapabíró-képességét fokozzák az orr-részen található kopás- és dörzsölődés elleni betétek, a biztonságos munkavégzést pedig a csillapító hatású, csúszásmentes talpak teszik lehetővé. További információkért látogasson el a www.stihl.hu weboldalra vagy nézzen szét online lapozható katalógusunkban. Kérdéseivel természetesen fordulhat a STIHL szakkereskedésekben dolgozó kollégákhoz is. Szakkereskedéseink listáját megtalálja a www.stihl-shop.hu oldalon. (Andreas STIHL Kft.)