Keresési találatok erre a cimkére: állami erdőgazdaság

Az erdő vízvisszatartási képessége kiemelten fontos a klímavédelem szempontjából

Az erdők a Föld vízgazdálkodásának kiemelkedő szereplői; elég csak arra gondolni, hogy az erdősült vízgyűjtő területek a világon hozzáférhető víz 75 százalékát adják. Beszédes példa az is, hogy a világ nagyvárosai egyharmadának ivóvízkészlete jelentős részben erdőterületekről származik. A 2022-es aszály szemmel látható nyomokat hagyott a Pilisi Parkerdő területén is. A sajnálatos tendencia egyértelmű: a szélsőséges eloszlás hatalmas, a talaj számára „feldolgozhatatlan” mennyiségű csapadékot és hosszú, száraz és forró időszakokat okoz. A vizes élőhelyek világnapja alkalmából a Pilisi Parkerdő a csapadékvízzel történő innovatív gazdálkodás jelentőségére szeretné felhívni a figyelmet. 

Tovább >>>

Forwarder, pótkocsi, csemetekerti magvető – Árverést tart a Zalaerdő

Csemetekerti magvető, földlabdázó gép, Komatsu forwarder, BGU hasítógép – többek között ezekre az eszközökre tehetnek ajánlatot azok, akik ellátogatnak a Zalaerdő Zrt. február 9-i árverésére.

Tovább >>>

Meg lesz a böjtje az enyhe télnek: számottevő a vadkár, kirepülnek a méhek

Lesz még böjtje az enyhe télnek, a növénytermesztők az áttelelő kártevőktől és kórokozóktól, a kertészek és a méhészek pedig az idejekorán aktivizálódó, a gyümölcsfákat és a méheket sújtó tavaszi fagyoktól tartanak leginkább – írja a vg.hu.

Tovább >>>

Idén több száz hektáron végzett erdőmegújítást a Pilisi Parkerdő
Sajtóközlemény

Idén több száz hektáron végzett erdőmegújítást a Pilisi Parkerdő

A Pilisi Parkerdő Zrt. a főváros környéki állami erdők kezelőjeként stratégiai küldetésének tartja a felelős, fenntartható erdőgazdálkodást. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordít erdőterületeinek fenntartható kezelésére, az erdők természetességének fokozása érdekében végzett erdészeti beavatkozásokra. A Pilisi Parkerdő 2022-ben több mint kétmillió facsemetét ültetett – ezek közel felét saját alaptevékenysége részeként –, és több száz hektáron végzett erdőmegújítás és erdőtelepítés keretében csemeteültetési és magvetési munkálatokat. 

Tovább >>>

Közép-Európa bükköseit is fenyegeti a szárazság

Németországban végzett felmérés mutatta meg a bükkfák aszály miatti stresszállapotát - hívja fel a figyelmet a National Geographic.

Tovább >>>

Szombathelyi Erdészet: biztosított a vadállomány téli etetése

Véget ért a betakarítás a Szombathelyi Erdészeti Zrt. földjein. Az erdőgazdaság idén 37,5 hektáron termelt kukoricát, hogy ezzel elégítsék ki a vadászterületeken élő vadállomány téli szükségletét és a tavaszi elterelő etetések során felhasznált takarmány mennyiséget.

Tovább >>>

Almafa csemetéket ültettek a matuzsálemek mellé a Csanyik-völgyben

A Csanyik-völgyben sorban álló matuzsálemi almafák közé húsz konténeres csemetét ültetett az Északerdő Zrt.

Tovább >>>

Év fája 2023: az ártéri ligeterdők fafaja kerül a fókuszba jövőre

Az Országos Erdészeti Egyesület mozgalma 1996 óta minden évben megválasztja az év fafaját. Az Év fája mozgalom célja az adott őshonos fafajjal kapcsolatos figyelemfelhívás, ismeretterjesztés, mind az erdész szakemberek, mind a nagyközönség számára. 

Tovább >>>

Közel száz trófeát állítottak ki a Miklósvári Parkerdőben (+KÉPEK)

Lenyűgöző őszi színek és csodálatos napsugár fényfestéssel 2022. november 3-án rendezte meg a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. az éves gím és dám összevont trófeaszemléjét Tamásiban, a festői szépségű Miklósvári Parkerdőben.

Tovább >>>

Erdészek adományoztak tűzifát egy iskolának

A Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete a Nagyerdő Napján különleges programokkal várta a legfiatalabbakat, s a rendezvényen öt köbméter tűzifa is gazdára talált.

Tovább >>>

Álláshirdetés – Hossztolót és erdészeti munkatársat keres a Zalaerdő

A Zalaerdő Zrt. munkatársakat keres Zalaegerszegi és Lenti Erdészetébe az alábbi pozíciókban.

Tovább >>>

EU: több mint félmillió hektárnyi terület vált a lángok martalékává tavaly

Tavaly több mint félmillió hektárnyi terület, mintegy 5500 négyzetkilométer vált lángok martalékává, s a leégett területek közül legkevesebb százezer hektár tartozott a fokozottan védett Natura 2000 védettség program alá - közölte az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja a 2021-ben pusztító erdőtüzekről szóló éves jelentésében.

Tovább >>>

Pályázati felhívás - Gyérítési harvestereket és forwardereket vásárolnának állami erdőgazdaságok
Támogatott tartalom

Pályázati felhívás - Gyérítési harvestereket és forwardereket vásárolnának állami erdőgazdaságok

A Zalaerdő Zrt. nyílt, egyfordulós pályázatot hirdet - öt állami erdőgazdaság nevében - törzskiválasztó gyérítési harvesterek és forwarderek beszerzésére.

Tovább >>>

Románia: 2026-ig 56 000 hektárt erdősítenek, megreformálják az Erdőőrséget

Összesen 56 000 hektárnyi területet erdősítenek Romániában 2026-ig, jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter kedden, miután közvitára bocsátották az erdősítésre és erdőfelújításra vonatkozó útmutatókat.

Tovább >>>

Patacsi tűzkár: önkénteseket keres a Mecsekerdő

A nyáron történt sajnálatos Patacsi tűzkár után sokan jelezték a Mecsekerdő felé, hogy szívesen részt vállalnának a felmerülő feladatokban. Az erdőgazdaság most lehetőséget biztosít erre.

Tovább >>>

<< < 5. / 45. oldal > >>