Hatalmas drágulást tapasztalnak a németek a tűzifapiacon

tuzifa-tuzAz orosz-ukrán háború és az ebből fakadó, súlyosbodó energiaválság miatt a tűzifa minden fajtájának ára rendkívüli mértékben emelkedik nemcsak Magyarországon, hanem a szomszédos országokban is.

A holzforum-online német hírportál is magas tűzelőanyag-árakról számolt be. Például az Obi áruházban egy köbméter vegyes keményfát 219,99 euróért, egy köbméter tiszta bükkfát pedig 229,99 euróért árulnak. Az internetről rendelők sem érhetik el olcsóbban a szolgáltatást: A brennholz.de weboldal ömlesztett köbméter bükk tűzifát kínál szállítással együtt 334,56 euróért.

A fapellet áremelkedése mellett sem lehet szó nélkül elmenni. Egy német webáruházban jelenleg 564,64 euróba kerül egy tonna, míg egy évvel ezelőtt ugyanez a mennyiség 203,33 euró volt. Az előző évhez képest tehát majdnem háromszorosára (+186 százalék) nőtt a fapellet ára.

A német erdészeti hírportál arra is felhívja a figyelmet, hogy sok helyen tűzifahiányra kell számítani, főleg az olyan nagyvárosok környékén, mint Berlin. Akik most térnének át a fatűzelésre, azoknak szintén rossz hír, hogy a kályhákat jelenleg becslések szerint dupla annyiért lehet megvásárolni, mint egy éve ilyenkor.

(Erdő-Mező Online)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?