Az új miniszter is csökkentené a vaddisznók számát Németországban

vaddiszno_belgiumA vaddisznók számának csökkentése kritikus fontosságú lesz az afrikai sertéspestis (ASP) elleni küzdelemben – hangsúlyozta Németországban újonnan kinevezett mezőgazdasági minisztere. Silvia Bender zöldpárti politikus hozzátette az Európai Unióval is tárgyalnak a sertéstartásról felhagyó gazdálkodók pénzügyi támogatásáról az ASP által fenyegetett régiókban.

Kína és több más ország 2020 szeptemberében tiltotta be a német sertéshús importját, miután az első sertéspestises esetet igazolták vaddisznóban Kelet-Németország területén, a lengyel határ mentén. De a német sertéshús értékesítése Európán belül folytatódott. A kelet-német Brandenburg, Szászország és Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományokban, ahol a Lengyelországból érkező vaddisznók segítettek a sertéspestis terjesztésében, 2960 ASP-esetet észleltek vaddisznókban.

“Az ASP nem tűnik el egyik napról a másikra” – mondta Silvia Bender a regionális kormányokkal folytatott megbeszélése után. “Célunk a terjedés megállítása és az ASP felszámolása. Ennek központi tényezője a vaddisznóállomány erőteljes csökkentése lesz.”

Németország igyekszik megfékezni a betegséget Kelet-Németországban, aminek érdekében két kerítést kell felhúzni. Ezek között a vaddisznóállományt nullára kell csökkenteni intenzív vadászattal – szólnak a szakmai vélemények, amiket a Reuters idézett.

vaddiszno_2

“Intenzív tárgyalásokat folytatunk az Európai Bizottsággal is arról, hogyan tudnánk javítani a sertéstelepek pénzügyi támogatásán” – hívta fel a figyelmet Silvia Bender. “Például az olyan esetekre kell ilyenkor gondolni, amikor ideiglenesen kivonulnak a gazdálkodók a sertéstermelésből.”

Kelet-Németország fenyegetett régióiban felhívták a gazdákat, hogy fejezzék be a sertéstartást, ezzel is megakadályozva a betegség haszonállatokra történő átterjedését.

(Gadós György – Agrofórum)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?