Körforgásos gazdaság a Falconál, fenntarthatóság és a környezetvédelem a fagazdálkodásban

falco_vaol_2A körforgásos gazdaságban való szerepvállalás fontosságát hangsúlyozta köszöntőjében a Falco Zrt. vezérigazgatója, Novák Tibor, aki kitért arra is, hogy az elmúlt években megvalósult beruházások és fejlesztések a fenntarthatóság és a környezetvédelmi szempontok figyelembevételével zajlottak. A szombathelyi gyár fahulladék-tisztító technológiát alkalmaz, amely másodlagos hasznosításra ad lehetőséget. A vaol.hu beszámolója.

Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy sokszor a legegyszerűbb megoldások szolgálják leginkább a körforgásos gazdaság hatékonyságát. A fagazdasági iparág helyzeti előnyben van, hiszen ezen a területen minden anyag hasznosítható. Elhangzott az is, hogy az erdőgaz­dálkodást és a faipart együtt kell említeni. Fagazdálkodásról kell beszélni, amely komplexebb megoldásokat kínál a jövő kihívásaira. 2019-ben a telepítési programnak köszönhetően 40 ezer hektárt sikerült erdősíteni, ehhez jönnek még a magánerdők, amelyek egyre magasabb minőséget kép­viselnek.

Hizó Ferenc, a körforgásos gazdaságpolitikáért felelős he­lyettes államtitkár a faipari szektort érintő hulladékgazdálkodási aktualitásokat érintette előadásában. Szó esett a koncessziós rendszer kialakításáról, amely egyfelől a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási és intézményi résztevékenységek körébe tartozó hulladékok átvételét, gyűjtését, elszállítását, előkezelését, kereskedelmét és kezelésre történő át­adását – ideértve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását és üzemeltetését is – jelenti. Emellett az intézményi résztevékenység körébe tartozó hulladékokra létrehozott kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerek tartoznak majd ide.

David Brenner a Kronospan képviseletében a fenntartható fejlődés és a körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósítását ismertette. A siker négy alappillérét nevesítette: a fa alapanyagot, a fatermékek újrahasznosítását, a megfelelő technikai és technológiai megoldások biztosítását, valamint a tiszta és hatékony energiaforrások – például biomassza, napelem és szélrendszerek – meglétét.

Dr. Alpár Tibor, a Soproni Egyetem rektorhelyettese a Falco Zrt.-nél végzett szénlábnyomvizsgálat eredményeit ismertette, mely a szombathelyi cégnél nagyon jó és előremutató eredményt hozott.

Szentpéteri Sándor a Falco Zrt. rendezvényén

Szentpéteri Sándor a Falco Zrt. rendezvényén – Fotó: vaol.hu

Végül Kovács Tamás PR-­vezető beszélt arról, hogy a szombathelyi gyár beruházásai nem öncélúak, hanem értéket képviseltek. Az elmúlt időszakban 61 milliárd forintot ruháztak be, ebből 57 milliárdot a cég a saját erejéből vállalt. Ennek felét a fenntarthatóság biztosítására, valamint a klíma- és környezetvédelmi célokat szem előtt tartva költötték el.

A program zárásaként faültetés következett, amelyben a szakmai előadókon kívül részt vett dr. Nemény András, Szombathely polgármestere is. Hét csemetét ültettek el, de szombaton a céges családi napon több mint száz fa elültetésére vállalkoznak a Varasd utcában. Ezzel az ak­cióval a Grow, vagyis Növekedés programhoz csatlakoznak, amelyet a Kronospan hirdetett meg Ültessük együtt a jövőt! jelmondattal. Huszonkét országban csatlakoztak a kezdeményezéshez, a cél világszerte egymillió fa elültetése. A szakmai nap gyárlátogatással zárult.

(vaol.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?