Kopjafát állítottak a Gemenc Zrt. legendás fővadászának tiszteletére

ZJ_kopja_avat_2105_41Május utolsó hétvégéjén kopjafa állításával, másnap Nehezített Vércsapa Versennyel emlékezett meg a Gemenc Zrt. a néhai Zilai Jánosra, a társaság legendás fővadászára.

A Magyar Véreb Egylet állíttatta a karapancsai kastély parkjában a nemzetközi szinten is ikonikussá vált szakember emlékére a kopjafát. Fodermayer Vilmos, a Gemenc Zrt. vezérigazgató-helyettese beszédében a néhai fővadász életútját méltatta.

Az avatóünnepségen az egylet elnöke, Dr. Buzgó József kiemelte, hogy a magyar vérebes társadalmat nagy veszteség érte egykori tagjuk és nemzetközi versenybírójuk halálával.

Az avatás után a helyszínen tartották meg a Magyar Véreb Egylet éves rendes közgyűlését. Másnap délelőtt rendezték meg a Nehezített Vércsapa Versenyt a Karapancsai Kastély és Major területén.

Fotó: Gemenc Zrt.

Fotó: Gemenc Zrt.

Zilai János a magyar vadgazdálkodás ikonikus alakja, gyermekkorát már Gemencben töltötte és édesapja mellett örökre elköteleződött a vadászat, vadgazdálkodás mellett.

Iskolái elvégzése után rövid gyulaji kitérőt követően 1974-ben kezdett dolgozni Gemencen. Rátermettsége, elhivatottsága révén hamar a szakma elismert képviselője lett. Vérebezni is Gemencen kezdett, szorgalma és kitartása révén bel- és külföldön egyaránt nagy sikereket ért el és lett nemzetközi bíró.

Rövid galgamácsai kitérőt követően (1988-1991) újra Gemencen szolgál. Előbb Keselyűsben, majd szakmai kiteljesülésének helyszínén Karapancsán (1995-2010) tevékenykedett fővadászként. 2010-től nyugdíjazásáig a bédai területen dolgozott fővadászként, de nyugállományba vonulása után is aktív maradt haláláig.

Írói munkásságát dicséri „Az én Gemencem” (2016) című könyve, illetve a tollából megjelent számos szakmai cikk, amelyeket a Nimród és a Vadászlap hasábjain ismerhettünk meg. Elmondható, hogy vadászgenerációk példaképe és elismert szaktekintély volt.

(Gemenc Zrt.)

 

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?