Méhbarát erdőt telepített a Pilisi Parkerdő

Kislevelű_hárs_facsemeteEgyedülálló kezdeményezés indult útnak Budakeszi közelében: a fenntarthatóság és a fajgazdagság érdekében, a Fiskars finanszírozásával 200 őshonos, virágzó fát és ugyanennyi cserjét ültetett el a Pilisi Parkerdő, ezen kívül kihelyeztek két méhecskehotelt és két kaptárt.

A rovarvilág szegényedése, ezen belül a méhek számának jelentős csökkenése sajnos már évtizedek óta tartó folyamat. A méhek legfontosabb ökológiai feladata és funkciója a növények és fák beporzása, ezzel járulnak hozzá a növényvilág és végső soron a földi élet fenntartásához. AhogyAlbert Einstein is megfogalmazta: a méhek kipusztulását az emberiség csak négy évvel élné túl.

A Pilisi Parkerdő és a Fiskars közös kezdeményezéseolyan erdőkezelésre mutat példát, ahol a méhek és más beporzórovarok életlehetőségei javulnak. A kiválasztott erdőterületen– összhangban a kezdeményezéssel – jelenleg folyik az a program, amelyet a parkerdő indított annak érdekében, hogy a méhek jelenlétének biztosításával növelje a fajgazdaságot. A több mint fél évszázada ide telepített, ám a 2014-es jégkár miatt erősen megritkult,homogén feketefenyő-állományt az erdészet céltudatos munkájával csertölgy, molyhos tölgy és mezei szil, korai és mezei juhar, virágos kőris és barkóca berkenyefák csemetéivel gazdagítja, alakítja át. Mellettük kap helyet a most elültetett több száz virágzó, a méhek számára fontosfa- illetve cserjefaj is, melyek között megtalálható a kislevelű hárs, a sajmeggy, a galagonya és a vadkörte is. Az így kialakuló, rendkívül változatos, fenyő és lombos fajok alkotta elegyes erdő jobb lehetőséget biztosít a méhek megélhetéséhez.

Méhkaptár (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Méhkaptár (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A méhek az erdő fenntartásában is fontos szerepet játszanak, számos fafaj, így például az erdei gyümölcsök beporzásában. A kihelyezett méhecskehotelek és kaptárak ezt a folyamatot támogatják, teszik színessé és fenntarthatóvá ebben a főváros szomszédságában található erdőben.

Virágzó galagonya (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Virágzó galagonya (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

„Az egészséges erdei ökoszisztémának feltétele és része a méhek jelenléte, értékes munkássága. Az erdőket érő különféle negatív hatások, mint amilyen a klímaváltozás vagy más civilizációs ártalmak, felborítják az erdők ökoszisztémájának egyensúlyát, s ezt az egyensúlyt, ahol lehet, nekünk, embereknek lehetőségünk és kötelességünk újra megteremteni. Erre jó példa ez a program.” – fogalmazott Dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese.

Méhecskehotel (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

Méhecskehotel (Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.)

A kezdeményezés szervesen illeszkedik a Fiskars „Váljunk méhmentővé!” nemzetközi kampányához. „Mindenki, aki részt vesz a projektben, számít. Méhbarát növényeket tavasztól nyárig lehet ültetni. Nem feltétlenül kell kert hozzá, sokat tehetünk a rovarokért a teraszunkon, vagy akár az ablakpárkányunkon is. A megfelelő növényekkel és eszközökkel nagy változást érhetünk el mi is.”– mondta Barbara Rossmann, a Fiskars regionális programigazgatója.

Az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fennmaradását célzó erdőfejlesztést a Pilisi Parkerdő a Budakeszi és Páty között található erdőterületen végezte el, a munkálatokat május 15-én befejezték.

Pilisi Parkerdő Zrt.

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?