Somogyi erdészeket tüntettek ki magas színvonalú szakmai munkájukért

osztatlan_kozos_erdoA vírushelyzettől függetlenül az idei évben sem maradhat el a SEFAG Zrt. kimagasló teljesítményt nyújtó munkatársai kitüntetése, bár az idei évben csendesen, ünnepség nélkül – legalábbis egyelőre.

A SEFAG Zrt. különös figyelmet fordít a kollégák elismerésére. Ennek megnyilvánulása volt 1992. évben a Somogyi Erdőkért Díj alapítása.

Történt ez azzal a határozott céllal, hogy azok, akik kiemelkedően magas színvonalú szakmai munkájukkal, rátermettségükkel a somogyi erdőgazdálkodás – ezen keresztül mind a somogyi, mind a hazai erdők értékének, fejlesztésének terén maradandót alkottak, méltó elismerést kapjanak.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a kirándulások során szerzett élményekben, a nyugalmat adó erdőrendetegben számos dolgos kéz, felelősen gondolkodó kútfő munkája kamatozik. Hisz a ma erdeit ugyanúgy hozták létre szakember elődök, ahogy a ma szakemberei fektetnek a jövőbe erdész-, vadász-, természetvédő mesterségük által.

Az átadó ünnepségre a későbbiekben, a vírushelyzet függvényében kerül sor.

„Somogyi Erdőkért” aranygyűrű kitüntetésben Györke Gábor, a SEFAG Zrt. erdőművelési osztályvezető helyettese részesült.

Györke Gábor erdőmérnök a Soproni Erdészeti és Faipari Egyetem Erdőmérnöki Karán szerzett diplomát 1984-ben. A Somogyi Erdő- és Fafeldolgozó Gazdaság Igali erdészeténél kezdett erdőmérnök gyakornokként, majd a katonai szolgálatot követően erdőművelési műszaki vezetőként dolgozott. Elődje munkásságát folytatva, de saját elképzeléseit érvényesítve stabilizálta az erdészet erdőfelújítási tevékenységét, fokozta a természetes felújítások arányát.

1991-ben az újonnan kialakított Kaposvári erdészethez került erdőművelési ágazatvezető-főmérnök beosztásba. Következetes munkájának eredményeként jelentősen csökkent, majd megszűnt a hátralékos erdőfelújítások területe. Több változós szaporítóanyag felhasználást vezetett be nem csak az első kivitelű erdőfelújítások esetében, hanem a természetes felújítások segítése érdekében is. Így a bontóvágások után gépi és kézi makkvetéssel növelte a hatékonyságot.

erdo_diverzitas

1996-tól a Somogyi Erdészeti és Faipari Rt. központjába került erdőművelési előadónak, majd 1998. január 1-től osztályvezetőként tevékenykedett. Mai napig tartó munkaköre erdőművelési osztályvezető-helyettes, amelyet a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt. erdőgazdálkodási osztályának kötelékében tölt be. 2008-ban növényvédelmi szakmérnöki oklevelet szerzett.

Etikus, empatikus és barátságos ember. Tapasztalataival és rendszer szemléletével nagy mértékben elősegítette a társaság erdőművelési tevékenységének kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes működését, annak hosszú távú fenntartását. Szakmai jellemére a bölcs meglátás jellemző, amelynek hasznát nem csak a szakmai kérdések eldöntésekor, hanem közéleti és közösségi megoldások esetében láthatjuk. Fiatal erdőmérnök kollégáink támogatásának, a szakmai tapasztalatok átadásának zászlóvivője.

Oklevél elismerésben részesültek:

  • Stix Józsefné, a Barcsi Erdészet kerületvezető erdésze,
  • Kocsis László, a Marcali Erdészet kerületvezető erdésze,
  • Horczerné Vitman Aranka, az Iharosi Erdészet MÁV rakodó kezelője,
  • Horváth-Dongó Leila, a Nagybajomi Erdészet kerületvezető erdésze,
  • Kovács Gábor, a Zselici Erdészet kerületvezető erdésze,
  • Kaponya Ákos, a Kaposvári Erdészet kerületvezető erdésze,
  • Szabó Szilárd, a Lábodi Vadászerdészet vadgazdálkodási ágazatvezetője,
  • ifj. Jakus László, az Szántódi Erdészet vadgazdálkodási ágazatvezetője,
  • Fadgyas János, a Csurgói Faipari Gyár termelési vezetője,
  • Papp Ferencné, a SEFAG Zrt. segédhivatali munkatársa.

 

(SEFAG Zrt.)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?