Egészen elképesztő bútorgyár épül Norvégiában

norveg_butorgyar_2A The Plus névre hallgató, a tervek szerint szén-dioxid-mentes gyár a norvég erdők mélyén, Magnor falu mellett épül. A megbízó a skandináv Vestre cég, a tervező a dán sztárépítész által vezetett BIG (Bjarke Ingels Group). Minderről a Forbes számolt be honlapján.

Valakinek utat kell mutatnia – áll a skandináv bázisú Vestre honlapján, a The Plus leírásának kezdetén. Látványos építészeti megoldások, látogatóközpont és nagyjából 120 hektáros, túrázásra, kempingezésre alkalmas park fémjelzik majd a projektet, amely évtizedek óta a legnagyobb ilyen jellegű beruházás lesz Norvégiában. A gyár alapterülete mintegy 6500 négyzetméter lesz Oslótól körülbelül 50 kilométerre keletre, a svéd határ közelében. Jóllehet a falu lakosság az ezer főt sem éri el, híres üveggyártásáról és alumíniumprofil-gyáráról. A település egyébként félúton fekszik a bútorgyártó oslói központja és a svédországi Torsbyban található acélüzeme között.

norveg_butorgyar_1

Homlokzata helyi faanyagból és újrahasznosított vasbetonból készül, és várhatóan ez lesz a régió első ipari épülete, amely megkapja a BREEAM Outstanding minősítést, írja az Octogon.hu. A gyár egyébként az ígéretek szerint legalább 50 százalékkal kevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásához járul hozzá a hasonló gyárakhoz képest.

norveg_butorgyar_3

A The Plus négy fő gyártócsarnokát (raktár, fagyár, színezőüzem, összeszerelés) sugarasan rendezték a központi mag köré – ez az elrendezés kedvez a munkafolyamatok hatékony, rugalmas és áttekinthető szervezésének. A középpontba helyezték el a logisztikai irodát és a kiállítóteret, melyek így közvetlen összeköttetésben állnak mind a négy gyártócsarnokkal.

norveg_butorgyar_4

(Forbes.hu)

Hozzászólások

hozzászólás

2 Hozzászólás “Egészen elképesztő bútorgyár épül Norvégiában

  1. Quercus szerint:

    Látom, nektek is sikerült hozzásimulni a megosz retorikához.
    Minden nagyon szép, minden nagyon jó, a magyar magán erdőgazdálkodás, szakirányítás a toppon, semmi probléma, néha kirakunk tökérdektelen cikkeket, nakos, miniszteriális semmitmondásokat, lózungokat, meg egy kis színest, és ennyi.

    Gratulálok.

Vélemény, hozzászólás?