Ötezer kilométert is vonulhatnak a hazánkban megjelölt erdei szalonkák

erdei_szalonka_1Friss információkkal szolgált a SZIE Vadbiológia Tanszék azokról a nyomkövető eszközzel megjelölt erdei szalonkákról, amelyek vonulását a „szalonka monitoring” keretében az Országos Magyar Vadászati Védegylet megbízásából – az Agrárminisztérium támogatásával – követik nyomon a tanszék munkatársai. A jelölt madarak az elmúlt hónapok során sikeresen folytatták útjukat költő területeik felé.

Bár némelyik madár még május elején is úton volt, adataik alapján mostanra mindegyik szalonka megállapodni látszik. A megtett távolságok tekintetében a hat jelölt madár között jelentős eltéréseket tapasztaltunk. Míg némelyek a szomszédos Ukrajnában álltak meg, akadt köztük két olyan is, amely mintegy 5000 km-re távolodott el tavaszi jelölésének helyétől. Szintén nagyon feltűnő, hogy az egymást követő napok lokalizációi között nem volt ritka az 500 kilométert meghaladó távolság sem.

erdei_szalonka_monitoring_terkep_1

A 2020-ban Magyarországon GPS nyomkövetővel megjelölt szalonkák útja március elejétől, a jelölés helyétől, időpontjától május 26-áig (forrás: SZIE Vadbiológia Tanszék | Schally Gergely)

A jeladók a nyár folyamán “takarékos üzemmódba” kapcsolnak majd azért, hogy elegendő energiájuk maradjon az őszi vonulás rögzítésére is. Időről-időre erről a szakaszról is fogunk hírt adni.

(Országos Magyar Vadászati Védegylet – SZIE Vadbiológia Tanszék)

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?