Erdészeti jog – Március 1-jétől már csak keresetet nyújthatunk be az erdészeti hatóság döntései ellen

jogszabaly_Március 1-jétől – ismét – átszerveződik a közigazgatás egy része, legalábbis az erdészeti hatóságok biztosan. Eddig a Kormányhivatalok alatti egyik Járási Hivatal Agrárügyi Főosztályához tartoztak, március 1-jétől azonban közvetlenül a Kormányhivatalhoz kerülnek átsorolásra.

Ez egyrészről örömteli, hiszen a hosszú, pontos megnevezés már-már kibogozhatatlan volt. Másrészről azonban komolyabb következménye is lesz a változásnak.

Eddig ugyanis, ha kaptunk egy olyan döntést (határozatot vagy végzést), amellyel nem értettünk egyet, a döntés ellen fellebbezést nyújthattunk be. Amennyiben nem győztük meg a döntéshozót, hogy nekünk van igazunk, akkor a fellebbezésünket és az ügyünket megküldték a másodfokú erdészeti hatóságnak. A másodfokú eljárásban erdészek/jogászok megvizsgálták az ügyet és a fellebbezést, és eldöntötték, hogy történt-e jogsértés. Nem voltak a fellebbezés tartalmához kötve, az egész ügyet komplexen felülvizsgálták.

erdojog_blog

Ha a másodfok döntésével sem értettünk egyet, akkor a közigazgatási bírósághoz fordulhattunk jogorvoslatért. Ekkor kellett keresetlevelet benyújtani, 2017-től a közigazgatási perrendtartás – mint új eljárási törvény – szabályainak betartásával. A március 1. után meghozott erdészeti hatósági döntések ellen azonban – mivel most már a Kormányhivatalhoz integrálták őket – nincs helye fellebbezésnek. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehet jogorvoslatot kérni, csak éppen egyből úgy indulunk, hogy keresetlevél formájában kell azt benyújtani. A keresetlevélben konkrétan meg kell nevezni a jog- vagy érdeksérelmet. A Bíróság az ügyet a kereseti kérelem keretei között vizsgálja, azaz ha nem sérelmezünk valamit már az elején, a kereset kibővítésére már később egyáltalán nincs lehetőség, változtatására is csak korlátozott keretek között állhat módunkban.

Egy bírósági eljárás mindig sokkal hosszadalmasabb és költségesebb, mint egy közigazgatási jogorvoslati eljárás. A bírónak biztosan szüksége lesz szakértőre, hiszen az erdészeti ágazat minden tekintetben különleges. Mind gazdálkodása, mind földhasználati szabályozása eltér a mezőgazdaságban megszokottaktól.

Jó ha tudjuk, hogy lehetőség van a kereset benyújtása előtt is közjegyző előtti igazságügyi szakértői bizonyításra, illetve magától a bíróságtól is kérhető előzetes bizonyítás, így az idő múlásával már nehezen bizonyítható tényeket korábban is rögzíteni lehet. Viszonylag új szabályozás a magánszakértő lehetséges bevonása az adott ügybe.

jogszabaly

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a március 1-jén beálló változást április 1-jétől újabb módosítás követi: megszűnnek a közigazgatási bíróságok és rögtön Törvényszék elé kell majd tárni ügyünket.

Az ügymenetek nyilvánvalóan hosszabbak lesznek, hiszen a tárgyalást a keresetlevél beérkezéstől számított 30 napon belül tűzik ki, a beérkezéstől számított 60 napon belüli időpontra, ha egyáltalán az adott pillanatban minden rendelkezésre áll. A bírósági eljárásokat kötelező lesz “ésszerű időn belül” lefolytatni, amely – egy törvénytervezet szerint – 3 év.

Még mindig sok vitás ügy megelőzhető lenne az erdészeti hatósági eljárásokban, ha az adminisztrációt rendben tartanák az erdőgazdálkodók, és a határidőket is betartanák. Törekedjünk hát a ránk vonatkozó szabályok ismeretére, hogy ne kényszerüljünk egy bonyolult és költséges bírósági eljárásban való részvételre.

dr. Balogh Natália
erdészeti szaktanácsadó jogász
erdojog@gmail.com
06-20-294-0449
4400 Nyíregyháza, Kótaji út 35.

Amennyiben jogi problémája adódik, keresse dr. Balogh Natália erdészeti szaktanácsadó jogászt, vagy írjon nekünk az erdo-mezo@erdo-mezo.hu címre!

(Erdő-Mező Online – www.erdo-mezo.hu)

Erdészeti jogi fórumokra várják az erdőgazdálkodókat

Hozzászólások

hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?